Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посолството на Украйна: "Миротворец" не е свързан с държавата. Събира информация с творчески и изследователски цели

Автор: dnes.dir.bg

Дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава. Това съобщава посолството на Украйна в България на своята страница във Фейсбук.

Посолството информира, че "Миротворец" е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

Според посолството, информационното попълване на сайта се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват, са материали, публикувани в социалните мрежи, онлайн издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали.

Основателите на Центъра "Миротворец" уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право, пишат още от украинското посолство. В същото време трябва да се отбележи, че през последните години Руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра "Миротворец", по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ, добавят още от посолството на Украйна в България.

В същото време нашата Парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава извънредно днес от 14:30 часа по казуса с "Миротворец". Очаква се на него да присъстват и представители на съответни компетентни органи - ДАНС, ДАР, предава БТА

По-рано днес от "БСП за България" настояха комисията да изслуша службите за сигурност по казуса с "Миротворец".

Председателят на комисията Даниел Митов припомни, че темата е била обсъдена вчера от външната комисия, която е дала съответните инструкции и е поискала от МВнР да проучи какъв е този сайт и какви хора стоят зад него, както и какъв е този списък с имена.

До момента нямаме необходимата информация, за да подходим институционално, затова и през съответните комисии ще направим всичко възможно, обясни Митов. Той подчерта, че е без значение към коя парламентарна група е български политик, български гражданин въобще, е недопустимо те да попадат в заплашителни списъци, ако това е истина. За да има конкретно мнение, трябва да знаем всички факти и при нужда от институционален отговор, ще се обърнем към украинската страна, заяви Даниел Митов.

Източник: dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Посолството на Украйна: "Миротворец" не е свързан с държавата. Събира информация с творчески и изследователски цели | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!