Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акцията приключи: Русия взе неочаквано решение

Наталия Дембинская

Индия и Китай са погълнали почти 80% от руския петролен износ, който Европа е загубила. Азиатският пазар се превърна в ключов за Москва. Първоначално суровините се продаваха със значителна отстъпка. Наскоро обаче отстъпката за Ню Делхи вече беше намалена седем пъти. Как се обяснява това и какви ще са последствията?

Неутолими апетити

Почти 40 милиона тона петрол и петролни продукти са били пренасочени от западните към източните пазари миналата година. На първо място към Индия и Китай.

Русия стана най-големият износител на черно злато за Индия през финансовата 2022-2023 г. Доставките са се увеличили 19 пъти - до 41 милиона тона, за Китай - с 28%, до 89 милиона.

За да се стъпи на новите пазари, азиатците получиха голяма отстъпка.

Не е тайна, че те препродават част от суровините в ЕС. По-специално, през февруари Индия купи 90% повече петрол от обикновено, увеличавайки доставките за Европа. Също и Китай. Предвид експлозивния ръст на износа за Азия, Русия следи внимателно това.

„Пробният период на оценка“ обаче изглежда приключи.

Започнахме от Индия. Според “Таймс оф Индия”, позовавайки се на източници, Москва е намалила отстъпките за “Урал” от почти 30 долара за барел в средата на миналата година до по-малко от четири.

Пазарът е зает

Това е съвсем разбираемо. Москва категорично се утвърди на индийския пазар, изтласквайки конкурентите.

Според “Вортекса” през май вносът от Русия е надхвърлил комбинираната цифра на Саудитска Арабия, Ирак, ОАЕ и САЩ: 1,96 милиона барела на ден, с 15% повече от април.

Това е почти 42% от местния пазар на суров петрол - най-високият резултат за отделна страна през последните години. А членовете на ОПЕК имат рекордно ниските 39%.

Рязкото увеличение на покупките на руски петрол от индийските рафинерии допринесе за покачването на цените.

Повлия и изкуственият дефицит на световния пазар, създаден от ОПЕК+. Конкуренцията сред купувачите се засилва.

„При такива условия няма причина да се дават големи отстъпки на местните доставчици: ако индийските предприятия не купуват, други потребители, предимно китайски, ще го направят“, казва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт.

Както Алексей Кричевски, финансов експерт, отбелязва, отстъпката постепенно намалява на фона на съкращенията на производството на ОПЕК + и с нарастващото търсене в Китай след пандемията.

"В допълнение, американските гиганти - “Епъл”, “Тесла”, “Алфабет” и други - активно инвестират в самата Индия, тъй като това е привлекателен пазар за тях, включително поради търговската война с Китай. А увеличаването на инвестициите изисква суровини за строителство фабрики и осигуряването на безпроблемната им работа.Тоест нужен е все повече петрол", казва той.

Има още едно обстоятелство: фокусирайки се върху нарастващото търсене, саудитската “Арамко” повишава цените за купувачи от азиатския регион всеки месец. Така че те залагат на руските суровини.

Изградена логистика

Анализаторите свързват отмяната на отстъпката и с промяна в механизма на търговия. Преди петролът се продаваше с голяма отстъпка, плюс производителите вземаха 11-19 долара за превоз от пристанищата на Балтийско или Черно море. Общата цена за най-популярната марка “Урал” беше 58-59 долара, под тавана от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7, обяснява Николай Вавилов, специалист в отдела за стратегически изследвания на “Тотал Рисърч”.

Сега котировките се повишиха и конкуренцията на пазара на морски транспорт се засили. Логистичните трудности останаха на заден план.

"Гръцките и други европейски корабособственици вече не се страхуват да не попаднат под вторични санкции, транспортирайки руски петрол над тавана на цените. Следователно има достатъчно танкери, готови да транспортират товари. И тъй като няма недостиг, тогава според закона за доставките и търсенето, цената на товарите намалява“, пояснява анализаторът.

От февруари насам товарните превози са поевтинели с 35-40%, коментира Марсел Салихов, директор на Центъра за икономическа експертиза към Института за държавно и общинско управление на ВШИ. Сенчестият флот расте и пазарът постепенно се адаптира към тавана на цените.

Пренебрегване на санкциите

Експертите обръщат внимание на факта, че санкциите и таванът на цените, наложени от Запада, практически не са се отразили на износа за Азия. Русия и Индия се разплащат в национални валути - всички транзакции се извършват без трети страни.

Нито американските, нито европейските кредитори са задължени да купуват суровини. Освен това част от петрола все пак се препродава в Европа и то на пазарни цени. Така че всички страни печелят дори след намаляване на отстъпката, отбелязва Кричевски.

"Това определено ще има положително въздействие върху нашия бюджет, но е по-трудно с обменния курс на рублата. Основната трудност е, че рупиите се натрупват в чуждестранни сметки на износителите, които са доста трудни за продажба. Ако продадете всички руски рупии на държавните компании, тогава рублата моментално ще се укрепи с пет процента, ако не и повече. Износът ще остане на същото ниво поради дефицита, изкуствено създаден от ОПЕК +. Ситуацията от 2020 г., когато имаше толкова много гориво че просто нямаше къде да го доставим, в никакъв случай няма да се повтори – това изисква още една пандемия“, твърди анализаторът.

Няма място за притеснение от намаляването на износа на петрол, успокояват експертите. „Широко обявеният спад в дневното производство на ключови играчи – Саудитска Арабия и Русия – вече създаде недостиг на предлагане при стабилно търсене и тласна цените нагоре“, добавя Николай Вавилов.

Междувременно цената на “Урал” с доставка в пристанището на Новоросийск на 12 юли надхвърли 60 долара за барел. Както отбелязва “Блумбърг”, ако това продължи, Москва ще може да претендира за победа, доказвайки, че е способна да доставя стоки по целия свят без помощта на западни компании.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Акцията приключи: Русия взе неочаквано решение - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!