Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Революция с вноските за пенсия

Обезщетението за втората година от майчинството да стане 850 лв., предлагат депутати.

Частните пенсионни фондове не доказаха нуждата от своето съществуване, заявяват от “Възраждане”

По-високи вдовишки пенсии

Предлагат да дават по 850 лв. през втората година от майчинството

Революционна промяна с вноските за пенсия предлагат депутати от “Възраждане”. До края на годината да не бъдат правени осигурителни вноски в частните пенсионни фондове, а целият размер на осигуровките да влиза в държавния бюджет, предлагат от “Възраждане” между първо и второ четене на проекта за бюджет на държавното обществено осигуряване.

В момента за родените преди 1 януари 1960 г. цялата вноска от 17,8% върху заплатите на работещите в условията на първа и втора категория труд отива в държавния бюджет. А за родените след тази дата осигурителната вноска за хазната а 12,8%, а още 5% влизат в частен пенсионен фонд.

С това предложение предлагаме до края на годината средствата, които отиват за втория стълб или по точно в частните пенсионни фондове да се прехвърлят към държавното обществено осигуряване (ДОО), коментираха за “Труд news”, вносителите от “Възраждане”. По този начин в ДОО ще влизат по 185 млн. лв. месечно, което прави почти 1 млрд. лв. до края на годината.

“Смятаме, че частните пенсионни фондове са бомба със закъснител и не оправдаха очакванията за достойно и по-добро осигуряване на българските граждани. Тяхното управление е толкова лошо, че не покрива инфлационните процеси и техните разходите са 1/3 от постъпилите средства, което е пълен абсурд и говори за източване на системата. За сравнение в ДОО административните разходи са 1/148 от цялата сума. През годините частните пенсионни фондове не доказаха нуждата от своето съществуване и смятаме, че трябва постепенно да се направи реформа, като това са първите стъпки в тази посока”, гласят мотивите на депутатите от “Възраждане”.

От ДПС предлагат трите години платен и неплатен отпуск за майчинство да бъдат признавани за трудов стаж, дори когато майката се пенсионира при условията на непълен стаж. От ДПС искат минималният осигурителен доход за земеделските стопани да остане на сегашното ниво от 710 лв. В проекта на Министерство на финансите е предвидено минималният осигурителен доход за всички да нарасне на 780 лв.

От БСП предлагат обезщетението през втората година от майчинството да бъде увеличено от 710 лв. на 850 лв., а предложението на Министерство на финансите е сумата да стане 780 лв. От БСП предлагат да се увеличи вдовишката добавка към пенсиите. Сега тя е 26,5% от пенсията на починалия съпруг/съпруга. Предложението е добавката да стане 30%. От БСП предлагат дневният минимален размер на обезщетението за безработица са бъде увеличен от 18 лв. на 23 лв.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Революция с вноските за пенсия - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!