Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Половината германски средни предприятия искат да затворят или да се изнесат в чужбина

Почти всеки втори германски среден бизнес обмисля закриване или преместване в чужбина, позовавайки се на твърде много бюрокрация и по-високи данъци. Изобличаващата истина за бизнес климата в Германия беше разкрита в проучване, проведено от Федералната асоциация на средните предприятия (BVMW), пише RMX news. 

Според проучването 26% от всички директори на средни компании в Европа са обмисляли да прекратят бизнеса си, докато други 22% са изразили интерес да преместят дейността си в чужбина.

Като основание за недоволството си, те са посочили две основни причини – постоянния поток от нови регулации, възпрепятстващи способността им да работят в Германия, и огромната данъчна тежест.

Една трета от директорите смятат, че Германия е станала твърде бюрократична, за да прави бизнес в нея. Междувременно повече от една четвърт отчитат по-високите данъци и мита като най-голямата пречка да работят нормално, докато други посочват недостига на квалифицирани работници като пречка за дейността си.

„Резултатите от нашето проучване са нещо повече от предупредителен сигнал“, каза Маркус Йергер, изпълнителен председател на BVMW. Малките и средните предприятия (МСП) съставляват гръбнака на германската икономика, като осигуряват работа на повече от 40 милиона от 45-милионната работна сила на Германия.

И мнозина смятат, че те се възползват от високите данъци или са изоставени и деприоритизирани от федералното правителство. Една конкретна област на загриженост за МСП, свързана с цифровизацията на индустрията, която BVMW смята, че създава пропаст между мултинационалните компании, които са финансово способни да адаптират своите операции в дигиталната ера, и тези, които не могат да си позволят да го направят.

„За да може икономиката ни да остане конкурентоспособна в бъдеще, се нуждаем от тласък в цифровизацията!“ каза Йергер наскоро.

Работата на държавата и държавната администрация изостава. А зависимостта от огромните технологични гиганти все повече ограничава възможностите за средните компании“, допълва той.

Не само германските компании са тези, чието доверие в страната като място за правене на бизнес намалява. Броят на чуждестранните инвестиции в Германия е намалял през последните пет години, като миналата година се наблюдава най-ниското ниво от 2013 г. насам.

Според индекса за бизнес климата на Ifo доверието в германската икономика се е сринало в последно време и страната се нарежда на четвърто място от дъното по отношение на конкурентоспособността в проучване, включващо 21 индустриални държави през януари.

„Ако не се направи нищо, бремето на бюрокрацията ще убие семейния бизнес“, предупреди тогава Райнер Кирхдьорфер, председател на Фондацията за семеен бизнес. 

Източник: RMX news

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Половината германски средни предприятия искат да затворят или да се изнесат в чужбина - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!