Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гореща вълна залива част от Европа. В Китай термометърът мина 52 градуса

Температурите достигнаха нови върхове, докато горещини и горски пожари изпепеляват части от Северното полукълбо, пише Al Jazeera. Здравните власти от Северна Америка до Европа и Азия  призоваха хората да пият повече течности и да се предпазят от палещото слънце.

Температурата в Долината на смъртта в САЩ,  в неделя следобед достигна рекордните 53,3 градуса по Целзий. Близо до Атина, Гърция, горски пожар се разгоря и то при силен вятър край популярния плаж Лутраки, където кметът заяви, че ваканционните лагери за младежи са застрашени, което наложи евакуацията на децата. „Спасихме 1200 деца, които бяха във ваканционните лагери“, заяви кметът Гиоргос Гкионис в понеделник.

Европа, която е най-бързо затоплящият се континент в света, се готви за най-високата температура в историята си на италианските острови Сицилия и Сардиния, където се очаква максимална температура от 48C, според Европейската космическа агенция.

„Екстремното време – все по-често явление в нашия затоплящ се климат – оказва сериозно въздействие върху човешкото здраве, екосистемите, икономиките, селското стопанство, енергетиката и водоснабдяването“, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Талас.

По данни на службата за мониторинг на времето на Европейския съюз този юни вече е бил най-горещият, а юли изглежда се готви да оспори собствения си рекорд.

„Предупрежденията за гореща вълна се простират от Унгария надолу през балканските държави, през Италия и обратно към централна Испания. Те ще продължат поне няколко дни“, каза главният водещ на прогнозата за времето на Al Jazeera Роб Макълви.

Китай съобщи за нов рекорд за средата на юли в северозападната част на страната, където температурата достигна 52,2C в село Санбао в област Синдзян, с което бе подобрен предишният рекорд от 50,6C , установен преди шест години.

В близкия град Турпан, където температурата на повърхността на земята в някои части достигна 80C, властите наредиха на работниците и учениците да си останат вкъщи, а специални автомобили  разпръскват вода по основните пътни артерии.

В Кипър се очаква температурите да останат над 40С до четвъртък.

В Япония предупреждения за топлинен шок са издадени в 32 от общо 47-те префектури на страната, главно в централните и югозападните райони.

Местните медии съобщиха, че най-малко 60 души в Япония са получили топлинен удар.

В Аризона столицата на щата Финикс отбеляза 17-ия си пореден ден с температура над 43С, като в неделя следобед температурите достигнаха 45С

Прогноза за исторически рекорди
В Европа италианците бяха предупредени да се подготвят за „най-интензивната гореща вълна на лятото, а също и за една от най-интензивните за всички времена“, като Министерството на здравеопазването обяви тревога с код червено за 16 града, включително Рим, Болоня и Флоренция.

Днес в Рим се очаква температурите да достигнат 42С-43С, с което ще бъде подобрен рекордът от 40,5С, поставен през август 2007 г.

Очаква се в понеделник температурите в Румъния да достигнат 39C.

Източник: Al Jazeera

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гореща вълна залива част от Европа. В Китай термометърът мина 52 градуса - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!