Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И в Турция се надигат гласове за отказ от долара в търговията с Русия, Иран и Ирак

Представителят на турската партия „Родина“ Хакан Топкурулу призова за изоставяне на долара в търговията с Русия, като вместо това се премине към политика на обмен на стоки. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на турското издание Aydınlık.

Топкурулу отбелязва, че необходимостта от долара в страната произтича най-вече от нуждата да се купува електроенергия, а това става в американска валута. Той призова за разработване на метод за обмен на стоки с доставчиците на електроенергия за страната му – Русия, Иран и Ирак.

Само за 2022 г. Турция е платила за електроенергия над 50 милиарда долара, а до края на същата годдина износът на стоки от Турция за Русия достигна рекорд от 1,3 млрд.долара.

По-рано изпълнителният директор от страна на Русия в Международния валутен фонд Алексей Можин заяви, че САЩ са създали ситуация, в която светът е започнал да търси алтернатива на долара. Той даде за пример все по-широкото използване на юана от различни страни за търговия с Китай.

Източник: Lenta.ru

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И в Турция се надигат гласове за отказ от долара в търговията с Русия, Иран и Ирак - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!