Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Блинкен: Решението на Русия да не удължава сделката за износ на украинско зърно е НЕПРИЕМЛИВО!

Американският държавен секретар Антъни Блинкен смята за неприемливо решението на Русия да не удължава сделката за износ на украинско зърно и заяви, че това ще доведе до увеличение на цените на хранителните продукти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Изборът на Москва да си послужи с храната като с оръжие ще усложни доставките на храни до места, където хората имат отчайващо нужда от тях и ще доведе до увеличение на цените, подчерта Блинкен.

Срокът на действие на черноморската зърнена сделка изтече днес. Русия, която на няколко пъти се съгласяваше за удължаване на споразумението от юли 2022 г., посочи, че частта от сделката, отнасяща се до Русия - премахването на пречките пред агроизноса - не е изпълнена.

Москва обърна внимание и на факта, че макар споразуменията да са били предназначени за изпращане на храни в най-бедните страни, по-голямата част от зърното от Украйна е отишло в развитите западни държави, напомня агенцията. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия е готова да се върне към споразумението, но само когато частта, отнасяща се до Москва, бъде изпълнена.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Блинкен: Решението на Русия да не удължава сделката за износ на украинско зърно е неприемливо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!