Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия прекрати зърнената сделка

Президентският говорител Песков заяви, че Москва ще се върне незабавно към изпълнението на споразуменията за Черно море, веднага щом руската част от сделката за зърно бъде изпълнена.

Черноморските споразумения фактически престанаха да действат днес, руската част от сделката за зърното, отнасяща се до Русия, не е изпълнена. Това заяви в понеделник пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Всъщност договореностите за Черно море престанаха да бъдат в сила днес. Както каза по-рано президентът на Руската федерация, срокът на 17 юли изтича. За съжаление, частта, отнасяща се до Русия в това черноморско споразумение, досега не е изпълнена. Затова то се прекратява", заяви Песков.

"Сделката за зърното е прекратена", подчерта говорителят на Кремъл. - Веднага щом руската част бъде изпълнена, руската страна ще се върне незабавно към изпълнението на тази сделка."

Москва официално уведоми Анкара, Киев, както и секретариата на ООН, че възразява срещу удължаването на сделката за зърно, заяви и Мария Захарова, говорител на Външното министерство на Русия.

Близо 33 милиона метрични тона царевица, пшеница и други зърнени култури са били изнесени от Украйна по силата на споразумението.

Ключово руско искане беше Руската земеделска банка ("Росселхозбанк") да бъде свързана отново към системата за международни плащания SWIFT. Участието ѝ беше преустановено миналия юни заради руската инвазия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи последен опит във вторник, за да убеди руския президент Владимир Путин да удължи черноморската зърнена сделка за няколко месеца в замяна на това ЕС да свърже дъщерно дружество на "Росселхозбанк" към SWIFT за транзакции със зърно и торове, заявиха запознати източници.

Правителствен говорител в Берлин заяви, че Германия продължава да призовава Русия да направи възможно удължаването на черноморската сделка.

Турският президент Ердоган коментира решението на Москва по следния начин: Разчитам на преговори с Путин по зърнената сделка веднага след завръщането ми от Персийския залив.

"Моят външен министър (Хакан Фидан) ще разговаря с неговия колега (Сергей Лавров). Аз самият, веднага след като се върна от обиколката, ще разговарям с уважаемия г-н Путин. Когато се срещнем лично през август, ще обсъдим и тази тема, ще обсъдим как ще действаме, за да премахнем пречките пред износа на руско зърно“, каза Ердоган на брифинг на летището в Истанбул преди да отлети на обиколката в страните от Персийския залив.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия прекрати зърнената сделка | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!