Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев скочи на Радев: На всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. Хората се радват. България не изглежда така. И това е 

Неразбираемо е, когато излиза от човек, който е с много висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения. Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира пред Нова тв думите на президента Румен Радев, че „Украйна настоява да води тази война”.

Тази агресия води до хиляди цивилни жертви, разрушени жилищни сгради, училища, болници, депортирани хора, и в тази ситуация да бъде казано, че една страна не би трябвало да настоява да гарантира своята сигурност и отбрана, е нелогично, коментира министърът.

"Във Вилнюс по време на Срещата на върха на НАТО обстановката беше невероятна. На всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. Хората се радват. България не изглежда така. И това е сериозен успех на кремълската политика спрямо страната ни и на пропагандата, която Кремъл води. Тя се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен от президентската институция", добави той.

„В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е сериозно усилие, което трябва да направим”, посочи министърът след Срещата на върха на НАТО.

Тагарев коментира проекта за общо закупуване на боеприпаси. „България се включва в този формат, защото той ще е минимум 8 години. Към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим”, уточни министърът. 

Според нашето конституционно устройство България е парламентарна република, Народното събрание взима всички основни решения, на Министерския съвет се възлага да ръководи вътрешната и външната политика, както и политиката за национална сигурност, отбеляза Тагарев. Президентът има представителни функции по отношение на външната политика, а в отбраната има и някои допълнителни функции, но не и по формирането на националната политика, каза още военният министър. 

По повод предложението България да изпрати на Украйна около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР, министърът обясни, че машините не са използвани от десетилетия. Важното е да ги предложим, а Украйна ще каже дали ѝ трябват във вида, в който са, смята Тагарев. 

Той каза, че България постоянно получава заявки какво е необходимо на Украйна. Анализираме възможностите, с които страната ни може да помогне, обясни Тагарев и добави, че ще бъде търсена възможност за трети пакет военна помощ за Украйна.  

България е един от големите производители на боеприпаси в Европа, интересът към българския капацитет е много сериозен и има добри шансове да привлече европейски инвестиции, коментира още министърът на отбраната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев контра на Радев: На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!