Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франс прес: Путин заяви, че контранастъплението не е успешно – Атанасов призова Радев да се обади на Путин и да му каже да изтегли войските си

Путин: Украинското контранастъпление е неуспешно

Руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинската армия, което започна през юни, не е успешно, предаде Франс прес цитирана от Днес.dir.bg.

Украйна заяви днес, че войските ѝ напредват в региона на град Бахмут, за който Русия заяви през май, че е бил превзет от руските сили, предаде Франс прес.

"Постепенно напредваме в региона на Бахмут", заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр.

"Ежедневно напредваме ... Повече: Путин: Украинското контранастъпление е неуспешно | Днес.dir.bg

Председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова Румен Радев да се обади на руския си колега Владими Путин по телефона и да му каже да си изтегли войските от Украйна. "А не да иска от украинците да се предадат."

Пред БНР Атанасов подчерта, че мнозинството в парламента твърдо застава зад позициите на НАТО и подкрепата за Украйна. "Но президентът е от другата страна. Той изразява своите позиции много нервно."

Председателят на ДСБ коментира и изследването на "Евробарометър", според което българското общество не иска да помагаме военно-технически на Украйна.

"Как да очакваме гражданите да подкрепят жертвата във войната, когато държавният глава е на другата страна? Цялостното му поведение цели да се внуши на българското общество, че Украйна е виновна за този конфликт. Президентът носи много тежка отговорност. България е член на НАТО и ЕС, които имат категорична позиция по въпроса за Украйна."

Атанасов смята българското контраразузнаване е неспособно да работи срещу основния ни противник - Русия.

"Това е единствената страна, която ни е обявила за вражеска държава. Как е структурирана работата на този орган за противодействие на основния ни противник? Не са много по-различни нещата и в разузнавателните ни служби."

Депутатът анализира и думите на Румен Радев, че правителството крие от него какво ще съдържа втория транш от военна помощ за Украйна.

"Президентът не иска да се примири с това, че вече не е на власт. Той и хората от служебното правителство имаха друг план, но той се провали. Те очакваха и този парламент да бъде разпуснат, поради неспособност да се създаде правителство. Искаха служебното правителство да бъде преназначено и да управлява до местните избори, а успешните министри от него да се кандидатират за кметове на големите общини. Това беше цялостен пран за овладяване на местната власт от президента."

Съдебната реформа, приемането на бюджета

Атанасов заяви, че не е изненадан от отношението на обществото към правителството и политическите сили в момента (негативни оценки според представено наскоро социологическо проучване на "Маркет Линкс).

"Ние предприехме държавнически ход, когато съставихме редовно правителство, което да решава ежедневните грижи на българите. Поехме риска да изгубим част от подкрепата на избирателите си." 

През следващата седмица ще обявим конкретните промени, които предвиждаме в конституцията, увери Атанасов.

"Съдебната реформа ще се случи. Тя е изключително важна. Усещането на българите за справедливост го няма. Миналата седмица разглеждахме окончателните текстове и ще ги подложим и на обществено обсъждане. Искаме да привлечем към дебатите хора от научната общност. Това е основният закон на страната и трябва да се търси широк обществен консенсус", коментира председателят на ДСБ.

Атанас Атанасов изтъкна приемането на държавния бюджет с конституционно мнозинство. 

"Демократи заемат комунистическа позиция" 

Атанасов дискутира и номинацията на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци. Лидерът на "Демократи за силна България" отбеляза, че Лилков в момента не е действащ председател на ДСБ в София.

"Много месеци се занимавахме със създаването на коалицията за местните избори в столицата. Обсъдили сме и кандидата. Очаквахме атака срещу него по линия на роднините му от ДС. Но не може да преследваме децата за поведението на техните родители. А сега част от демократите заемат същата позиция, както комунистите по време на тяхното управление. Този млад човек може ли да носи отговорност за това, което се е случвало по време на комунистическото управление? Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Атанасов призова Радев да се обади на Путин и да му каже да изтегли войските си | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!