Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идат рекордни жеги в Европа, САЩ и Азия. В Сицилия и Сардиния – 48 градуса!

Цяла Южна Европа, голяма част от Съединените щати и части от Азия за пореден ден са под предупреждения за опасно високи температури. Безпрецедентните горещини предизвикаха огромни горски пожари и принудиха властите да затворят исторически забележителности, паркове и зоологически градини в най-топлото време от деня, съобщава БНР.

Испания, Италия и Гърция вече няколко дни изпитват високи температури, които нанасят щети на селското стопанство и карат туристите да се крият на сянка.

Но нов антициклон, наречен „Харон“, който в гръцката митология превозва мъртвите, нахлу в региона в неделя от Северна Африка и може да повиши температурите над 45 градуса по Целзий в части от Италия в началото на новата седмица.

Най-високата регистрирана температура в Европа от 48,8 градуса, регистрирана в Сицилия преди две години, може да бъде надвишена през следващите дни, особено на италианския остров Сардиния, казаха метеоролозите.

Близо една трета от американците или около 113 млн. души в щатите от Флорида до Калифорния и Вашингтон бяха предупредени за опасни горещини, които могат да са животозастрашаващи. В Долината на смъртта в Калифорния, най-горещото място на планетата, се очаква живакът да се покачи до 54 градуса по Целзий, почти достигайки рекорда от най-високата температура, регистрирана някога – 55 градуса. За последните две седмици температурите ежедневно достигат 40 градуса, което само по себе си е рекорд, отбелязват властите на Финикс, Аризона. Там се е наложило да лекуват бездомници от трета степен слънчеви изгаряния.

Японските здравни власти издадоха предупреждения за опасност от топлинни удари за 20 от 47-те префектури на страната. В много части на Япония, включително столицата Токио температурите в последните три дни достигат 40 градуса.

В Гърция отбелязаха днес леко захлаждане, донесено от северни ветрове, и живакът се върна под 40 градуса, но метеоролозите предупреждават, че страната ще бъде обхваната от нова гореща вълна идната седмица. За трети пореден ден днес много археологически обекти, сред които и Акрополът в Атина, ще бъдат затворени между 11.30 и 17.30 часа

Втора, още по-гореща вълна се очаква в Италия през следващата седмица, според метеоролозите температурите в Сардиния и Сицилия ще достигнат 48 градуса. Властите и на Унгария издадоха предупреждение за опасни горещини в 14 окръга на страната.

В някои райони на Китай, включително столицата Пекин, температурите също са много високи. Една от големите енергийни компании в азиатската държава съобщи, че е отчела рекордна консумация на енергия в понеделник.

Миналия месец, юни беше обявен за най-горещия в историята от американската космическа агенция НАСА и програмата на Европейския съюз „Коперник“ за промените в климата. 

Източник: БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Идат рекордни жеги в Европа, САЩ и Азия. В Сицилия и Сардиния - 48 градуса! - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!