Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България първенец по програмата на Камала Харис: Семействата в България се стопиха с 12% за 10 години

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис говори за план за „намаляване на населението“, Белият дом твърди, че се е объркала – България първенец в изпълнението

Семействата у нас намаляват - за едно десетилетие с 12%. Причината - емиграция, предпочитаното вече съжителство без брак, и преди всичко - общото намаление на населението след 1985 година. Данните на Националната статистика показват, че у нас има над един милион и 860 хиляди семейства, обобщава БНТ. Голямата част от тях, очаквано, живеят в градовете. Въпреки, че от последните няколко години се наблюдава и миграция към селата.

Сливен и Ямбол са градовете у нас с най-много семейства, които имат повече от две деца.

Според експертите в НСИ в страната ни повечето семейства са с едно дете. Обикновено различия в броя на децата има между отделните области.

"С най-висок дял с едно или две деца са София, Пловдив и Варна. Там вече са други нагласите на хората и децата се отглеждат по различен начин. Повече се държи на качеството, а не на количеството. Области в които имаме висока раждаемост са Сливен, Монтана и Ловеч, като цяло там има по-висок дял на семействата с три, четири и повече деца. Това се дължи основно на по-високата раждаемост в тези области", каза Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Данните от последното преброяването показват, че близо 30% от семействата живеят в селата. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Семействата в България се стопиха с 12% за 10 години - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!