Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хайде сега всички работодатели да сложат ръка на сърцето и да кажат честно каква ще е реакцията им, ако разберат, че:

Хайде сега всички работодатели да сложат ръка на сърцето и да кажат честно каква ще е реакцията им, ако разберат, че:

ВАРИАНТ 1. Работа си търси бивш маркетинг мениджър на застрахователна компания, който има опит в сферата на рекламата и имиджмейкинга, както и на счетоводството. Има завършена специалност „мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес“. Кандидатът за работа е жена. Завършила е и актьорско майсторство в НАТФИЗ и е участвала в култови български филми.

Звучи примамливо, нали? Заинтригувахте ли се? Бас ловя, че ако кандидатът за работа е на 20 и няколко, 30 и няколко, може би дори на 40 и няколко, работодателите ще се състезават да го привлекат.

Но какво се случва във ВАРИАНТ 2, когато кандидататът е на 70? Изведнъж се оказва, че няма никакво значение какво можеш, какво знаеш, какво си постигнал до момента. Никой не иска да те вземе на работа. И въпросът е защо?

📍 Защо в България възрастта се е превърнала в проклятие?

📍 Защо дори да си в идеална форма и физически, и интелектуално, и да искаш да работиш, от една възраст нататък става невъзможно?

Задавам си тези въпроси след срещата ми с Ели Скорчева @Ели Скорчева в петъчния „Преди обед“. Сигурно знаете, нейната звезда изгрява с филма „Адаптация“ през 80-те. В началото на 90-те се отказва от киното, защото не иска да прави компромиси с ролите. Работи като маркетинг мениджър в застрахователна компания, после се занимава с реклама и имиджмейкинг, работила е като офис мениджър, счетоводител и касиер. А последните 5 години и половина е супервайзор на чистачки във фирма, която поддържа сгради, и самата тя е чистила редом с другите на терен. Не се срамува, егото ѝ не страда. „Прекрасно се чувствах. Това ми беше фитнеса, даваше ми форма, общуване с много хора. Сега вече не ми е достатъчно. Аз искам работа, която да е предизвикателство за мозъка.“

Какво се случва, когато пуска CV-то си към различни компании? Нищо. Е, междувременно Ели взе „Златен глобус“ от Karlovy Vary International Film Festival за ролята си във филма на Stephan Komandarev Уроците на Блага / Blaga's Lessons, но какво от това? Ще има ли нови роли за нея? За другите талантливи актьори на нейната възраст? Ще има ли работа за хората над 50, които знаят и могат, и искат да продължават да са активни?

P.S. Един цитат от интервюто ми с Ели за финал: „Искам да ви кажа, че в моя екип от чистачки имаше сътрудници на БАН, имаше счетоводителки. Почти всички, които работеха като чистачки в тази фирма бяха с по-висок образователен ценз от работещите в сградите, които поддържахме. Да не говорим, че охранителите са бивши директори на заводи.“

Цялото интервю можете да видите тук https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/ot-socialisticheskoto-kino-do-kristalnija-globus-aktrisata-eli-skorcheva-sled-triumfa-v-karlovi-vari.html.

И се чудя дали не трябва да започнем лека полека да се уговаряме отсега кой с кого и къде ще чисти един ден като му дойде времето. 😉

Десислава Стоянова

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хайде сега всички работодатели да сложат ръка на сърцето и да кажат честно каква ще е реакцията им, ако разберат, че:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!