Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядрените опити на САЩ са причинили 55% от раковите заболявания на Маршаловите острови


Ядреният тест на Маршаловите острови на 1 март 1954 г. причинява широко радиоактивно замърсяване до Австралия, Индия и Япония, и дори до САЩ и части от Европа. Той е организиран като таен тест, но бързо се превръща в международен инцидент, което предизвика призиви за забрана на атмосферните тестове на термоядрени устройства. Снимка: Правителство на САЩ

Външният министър на Маршаловите острови призова Вашингтон да увеличи компенсационните плащания за тихоокеанската островна държава, тъй като тя се бори с въздействието върху здравето и околната среда от обширната програма за ядрени опити на САЩ.

По време на изслушване в Конгреса на САЩ във Вашингтон в четвъртък Джак Адинг заяви, че продължаването на Пакта за свободна асоциация на страната му (COFA) със САЩ е било прибързано през януари без адекватно вътрешно разрешение, за да се спази крайният срок за бюджета на администрацията на Байдън.

„Има и други въпроси, които трябва да бъдат включени, и особено финансирането за засегнатото от ядрената опити население, заяви Адинг пред сенатската комисия по енергетика и природни ресурси.

Маршаловите острови са една от трите тихоокеански островни държави, които имат такова споразумение със Съединените щати. Съгласно споразумението Вашингтон предоставя активи за отбранителните нужди на островите и предоставя икономическа помощ в замяна на стратегически достъп до Тихия океан.

Очаква се САЩ да предоставят около 7,1 милиарда долара финансова помощ на трите държави през следващите 20 години, другите са Микронезия и Палау.

Американските военни сили са извършили 67 ядрени опита на островите между 1946 и 1958 година. Това включва термоядрената детонация на замъка Браво на атола Бикини през 1954 г., която остава най-голямата бомба, взривявана някога от Съединените щати, образувайки огнено кълбо с диаметър 4,5 мили, което е видимо на повече от 250 мили.

Националният раков институт на САЩ предполага, че „до 55% от всички ракови заболявания в северните атоли са резултат от ядрени отлагания“ и могат да бъдат директно проследени до детонацията на замъка Браво.

Миналата година повече от 100 активистки групи, включително активисти за опазване на околната среда и контрол на оръжията, призоваха администрацията на Байдън официално да се извини на Маршаловите острови за програмата си за ядрени опити.

Джо Юн, главният преговарящ на САЩ с трите тихоокеански държави, заяви на изслушването в четвъртък, че е „озадачен“ от искането на Маршаловите острови. Той добави, че въпросът за ядрената отговорност е бил уреден от двете страни през 1980-те години на миналия век и че съществуващото им споразумение съдържа разпоредби за доверителен фонд от 700 милиона долара, който може да се използва за справяне с въпроси, свързани с десетилетните ядрени опити.

Юн добави: „Казах на колегите си от Маршаловите острови: Слушайте, няма повече пари“. Той също така каза, че вярва, че изборите през ноември и слуховете за предстоящ вот на недоверие срещу президента Дейвид Кабуа може да са повлияли на искането.

Адинг отрече твърдението, заявявайки, че е „натъжен и разочарован“ от коментарите на Юн.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ядрените опити на САЩ са причинили 55% от раковите заболявания на Маршаловите острови

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!