Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ще блокира социалните мрежи, ако не цензурират информация по време на социални вълнения

Европейският комисар по вътрешните пазари Тиери Бретон заплаши с блокиране всички социални мрежи, ако те не адресират „проблемното съдържание“ по подходящ начин по време на събития като социални безредици. Достъпът до няколко популярни социални приложения може да бъде блокиран от Европейската комисия (ЕК) въз основа на Закона за цифровите услуги (DSA), ако модераторите не предприемат действия срещу незаконното съдържание по време на социални вълнения, твърди Бретон в интервю за френския информационен канал France Info. „Ако не го направят, веднага ще бъдат санкционирани. Имаме екипи, които могат да се намесят веднага“, каза той.

Деветнадесет големи онлайн платформи трябва да отговорят на новите законови изисквания до края на август. Тези изисквания имат за цел да ограничат разпространението на насаждащо омраза и незаконно съдържание в платформи като Twitter, TikTok, Facebook, Instagram, YouTube и Snapchat. Освен това всяка платформа с над 45 милиона потребители ще трябва да предостави на Комисията първоначална подробна оценка на своите основни рискове за потребителите. Глобите за неспазване на новите изисквания могат да достигнат до 6 % от глобалните продажби на компанията.

„Стрес тестовете“ на TikTok са насрочени за следващата седмица, информира Бретон. Тe ще покажат дали компанията е способна да следва новите правила. Подобен тест беше проведен от Twitter, а Meta ще бъде подложена на такъв по-късно този месец. „Платформите ще трябва да ни „демонстрират, че са предприели стъпки за прилагане на закона“, каза Бретон.

Във Франция има продължаващ, ожесточен дебат, след като френският президент Еманюел Макрон направи подобни коментари миналата седмица „Трябва да помислим за използването на тези мрежи от младежите… и за забраните, които трябва да бъдат въведени“, каза Макрон на среща в Елисейския дворец. За това изявление той беше критикуван публично дори от някои членове на собствената му партия.

Френските медии направиха сравнения между изявлението на Макрон и цензурата, прилагана в Китай и Иран. „Президентът каза, че е технически възможно, но не и че се обмисля. Нищо не трябва да се изключва по принцип“, каза френският цифров министър Жан-Ноел Баро пред Politico.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК ще блокира социалните мрежи, ако не цензурират информация по време на социални вълнения

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!