Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън е обещал $13 млрд. на Ердоган от МВФ, ако подкрепи членството на Швеция в НАТО


Снимка: Twitter/@POTUS

Неочаквано за мнозина турският президент Реджеп Тайип Ердоган подкрепи кандидатурата на Швеция за член на НАТО. Новината дойде след телефонен разговор между Ердоган и америакнския президент Джо Байдън. Какво освен обещанието за даване на зелена светлина на спряната сделка за изтребителите F-16 с Турция обърна мнението на Ердоган толкова рязко? Американският разследващ журналист и носител на „Пулицър“ Сиймур Хърш публикува своята версия, като цитира вътрешни източници.

Джо Байдън получи това, от което се нуждаеше преди срещата на върха на НАТО тази седмица, като по някакъв начин преобърна турския президент Реджеп Тайип Ердоган и го накара да се обърне срещу Владимир Путин, като обяви, че ще подкрепи членството на Швеция в НАТО, пише в статията си американският журналист.

Байдън е обещал, че така необходимата кредитна линия от 11-13 милиарда долара ще бъде предоставена на Турция от Международния валутен фонд (МВФ). „Байдън трябваше да спечели, а Турция е в остър финансов стрес“, Хърш цитира служител, който е пряко запознат с транзакцията. Турция загуби 100 000 души при земетресението през февруари миналата година и има четири милиона сгради за възстановяване.

Анализ от юни на Брад У. Сетсер от Съвета за международни отношения, „Нарастващите балансови рискове на Турция“, посочва: Ердоган спечели преизбирането и „сега трябва да намери начин да избегне неизбежна финансова криза. Критичният факт, пише Сетсер, е, че Турция „е на ръба на изчерпването на използваемите валутни резерви – и е изправена пред избор между продажбата на златото си, фалит или преглъщането на горчивия хап на пълно обръщане на политиката и евентуално програма на МВФ.“

Друг ключов елемент от сложните икономически проблеми, пред които е изправена Турция, е, че турските банки са отпуснали толкова много пари на националната централна банка, че „те не могат да изплатят вътрешните си доларови депозити, ако турците някога поискат средствата обратно“.

Иронията за Русия и причината за голям гняв в Кремъл, отбелязва Сетсер, е слухът, че Путин е предоставял руски газ на Ердоган на кредит, като не е изисквал държавният вносител на газ да плати. Щедростта на Путин тече, докато Ергодан продава дронове на Украйна за използване във войната срещу Русия. Турция също така разреши на Украйна да транспортира реколтата си през Черно море.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Байдън е обещал $13 млрд. на Ердоган от МВФ, ако подкрепи членството на Швеция в НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!