Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК: Отпадат забраните за внос на храни от Япония заради аварията в АЕЦ „Фукушима“


Снимка: Twitter/@vonderleyen

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел, че отпадат европейските ограничения за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година.

Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, поясни тя на пресконференция. В съобщение на ЕК се отбелязва, че ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи вътрешното производство за радиоактивност, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ. Допълва се, че днешното решение на комисията има подкрепата на държавите от ЕС, предаде БТА.

Аварията в атомната електрицентрала беше предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до изключване на охлаждането и повреда на четири ядрени блока, в резултат на което и изтичане на радиация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК: Отпадат забраните за внос на храни от Япония заради аварията в АЕЦ „Фукушима“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!