Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вучич: „Те готвят сериозни и прекрасни неща за Украйна... до края на годината

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че липсата на конкретен план за влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс след срещата на върха на НАТО във Вилнюс не е показателна, тъй като Западът готви големи подаръци за Киев до края на 2023 г., съобщава RTV.

„Това е работа за големи сили", каза Вучич, отговаряйки на въпрос на журналисти за резултатите от срещата на върха на НАТО за Украйна.

„Те готвят сериозни и прекрасни неща за Украйна, големи подаръци до края на годината, особено с по отношение на Европейския съюз”, заяви още Вучич.

В края на първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви окончателното изявление, в което се посочва, че покана за НАТО ще бъде изпратена на Украйна след постигане на споразумение между съюзниците, „когато всички условия са изпълнени." Според него условията за влизане на Украйна в НАТО ще бъдат оценени от страните-членки на Алианса. Говорейки за условията, Столтенберг подчерта, че Украйна трябва да модернизира и реформира своите институции за отбрана и сигурност. Той също така подчерта, че НАТО никога не назовава времева рамка в процеса на присъединяване на страните към Алианса.

Сръбският президент Александър Вучич заяви още, че е изпратил официална молба до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за среща и, че очаква срещата с него да се проведе в следващите дни.

Вучич, по време на обиколка на работите по изграждането на високоскоростен път от възела на Пожаревац, през Велико Градище, до община Голубац, заяви, че в следващия период ще последва "трик" на Запада по отношение на Косово .

„Ще видите един трик, представен от някои от Запада, който е: „върнете се и говорете нормално, ние арестувахме 40 сърби, заплашваме ги малко, че ще продължим да ги арестуваме, но деескалацията е, когато се изтеглят 25% от нещо. Никой не знае какво означава това, но те търсят достатъчна причина, за да могат да обвинят Сърбия", каза Вучич.

Той попита как САЩ са наложили санкции на шефа на БСК Александър Вулин, а няма санкции за министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечле.

„Знам много добре какво говорихме през всичките тези месеци, знам какво ми казахте и какво казах аз на вас. Няма да има санкции за тях, защото знаем как трябва да се прави баланс“, коментира Вучич и добави: „Нито американците, нито руснаците ще водят моята политика, политиката, която водя, трябва да е добра за Сърбия и сръбския народ.”

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вучич: Западът готви големи подаръци за Украйна до края на годината - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!