Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денков с гневни думи: Усещам известно лицемерие и обвинение защо изпращаме военна помощ – огласи три важни решения, които ще променят


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИ

"Украйна има подкрепа от държавите-членки на НАТО". Това заяви премиерът Николай Денков след края на срещата на НАТО във Вилнюс.

Премахна се т.нар план за подготовка на Украйна, те са изминали много от стъпките, което опростява начина на приемане - в един етап.

Имаше решителна, доста сериозна помощ за Украйна, икономическа и военна.

В момента тече представяне на декларация от групата Г-7, което дава рамков подход, на база на двустранни договори всяка от държавите може да си сътрудничи с Украйна, уточни Денков.

Денков обяви, че по отношение на Украйна на Срещата на върха са взети три важни решения. „Най-важното - беше създаден т.нар. съвет Украйна - НАТО, който поставя президента на Украйна на масата, заедно с всички други държавни ръководители. Той може да свика съвет на НАТО, при необходимост.

Премахна се планът за подготовка на Украйна. Третото решение - имаше решителна, доста сериозна, помощ за страната, която беше заявена”, уточни министър-председателят.

Китай не се разглежда като противник, страната е икономически конкурент, трябва да се търсят общите теми, по които да работим заедно, заяви Денков.

Вторият военен пакет за Украйна вече е в подготовка. По съдържание и обем е подобен на първия. Специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинение защо изпращаме такъв пакет, коментира премиерът.

Той подчерта, че е важно помощта да стигне навреме. „Тя е съобразена с това, от което се нуждае от Украйна. Но принципът е следният - те дават списък с това, което ги интересува. Ние гледаме какво е необходимо за нашата армия. Оставащото можем да изпратим”, добави Денков.

Министър-председателят коментира и гласуваната от Европейския съвет пета резолюция с призив за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство до края на 2023-та година. В полза на решението гласуваха 526-ма, 57 гласа бяха „против” и 42 „въздържал се”.

„Още след Европейския съвет казах, че трябва да си свършим работата. По доклада имаме промени в антикорупционния закон, които предстоят и са внесени в парламента.

Ако те бъдат завършени до края на тази сесия или най-късно през септември, това е много силен знак, който можем да използваме, специално за Нидерландия.

С Австрия трябва работим по убеждаването, че борбата с организираната престъпност по мигрантите и борбата по самата граница се водят по най-добрия възможен начин”, заяви премиерът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Денков с гневни думи за лицемерие от Вилнюс, огласи три важни решения, които ще променят войната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!