Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милиарди не достигат за изплащане на парите за пенсионерите

Разходите за изплащане на пенсиите са нараснали с близо 30% през първата половина на годината.

Повече от 4,8 млрд. лв. не достигат за изплащане на парите за пенсионерите

Покриват от данъци дефицита в бюджета на общественото осигуряване

Разходите за пенсии с 30% по-високи

Хората, които получават пенсии за стаж и възраст, взимат средно по 807,65 лв. на месец от държавната хазна, показват данни на Националния осигурителен институт за юни. В тази сума влиза както основната пенсия за стаж и възраст, така и изплащаните добавки, като например за чужда помощ.

През юни средният размер на получаваните пари от един пенсионер с пенсия за стаж и възраст е със 143,48 лв., или с 21,6% по-висок от същия месец на миналата година. Но спрямо предходния месец май има спад на получаваните от пенсионерите пари с 1,51 лв., или с 0,2%. Причина за това вероятно е по-големият размер на добавките към пенсиите, които са изплатени през месец май.

Инвалидните и социалните пенсии са по-ниски от тези за стаж и възраст. Затова средният месечен размер на получаваните пенсии от един пенсионер, независимо на какво основание взима парите, е 734,72 лв., показват данните на НОИ. В сравнение със същия месец на миналата година средният размер на получаваните суми е нараснал със 119,95 лв., или с 19,5%. Но спрямо предходния месец май има спад с 1,59 лв., или с 0,2%.

Повишаването на пенсиите води до значително увеличение на бюджетния дефицит. За първите шест месеца на годината общият размер на отчетените приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) е 5,422 млрд. лв.

Постъпилите приходи са със 719,5 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо направените разходи за полугодието възлизат на 10,156 млрд. лв., което е с над 2 млрд. лв. повече в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

Близо 90% от разходите от бюджета на ДОО са за пенсии. За първите шест месеца на годината разходите за изплащане на пенсии са в размер над 9 млрд. лв. Разходите за пенсии са с над 2 млрд. лв. или с 29,8% повече спрямо същия период на миналата година. И то при положение, че броят на пенсионерите за юни 2023 г. е с 5290 по-малък спрямо година по-рано. За да има пари за пенсии, от републиканския бюджет са преведени 4,888 млрд. лв. в бюджета на ДОО. Така с пари от ДДС и данък върху доходите изплащат пенсиите в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пенсиите за стаж и възраст над 800 лв. - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!