Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Вашингтон пост“: Американската делегация във Вилнюс е бясна на Зеленски


Зеленски и съпругата му на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, снимка: пресслужба на президента на Украйна

Американската делегация, присъстваща на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, е „бясна“ заради туит на украинския президент Володимир Зеленски, в който той критикува военния съюз за нежеланието му да предостави конкретна пътна карта за присъединяването на Киев към блока, пише в. „Вашингтон пост“.

Във вторник Зеленски написа в Туитър, че е бил информиран, че окончателният текст на изявлението, публикувано на срещата на върха, няма да включва график за членството на Украйна в НАТО.

Той нарече този пропуск „безпрецедентен и абсурден“ и предположи, че „нерешителността“ по въпроса е признак на „слабост“ на НАТО. Зеленски твърди, че западните поддръжници на Киев са решили „да използват членството на Украйна в НАТО за преговори с Русия“.

Членовете на американската делегация са били „бесни“, след като са научили за изявлението на украинския лидер, съобщи „Вашингтон пост“.

Вестникът посочва, че атаката на Зеленски към НАТО е в рязък контраст с образа на западната хармония, който Байдън и неговите помощници са проектирали на събитието.

Високопоставен служител на НАТО заяви пред „Вашингтон Пост“, че „туитът на Зеленски оказва натиск върху алианса“, като същевременно му помага „да каже: „Боря се докрай“ на населението на Украйна.

Също във вторник неназован висш дипломат от Централна Европа заяви пред Politico, че Зеленски „отива твърде далеч“ с критиките си. „Мисля, че това не е обмислен и справедлив подход“ от украинския лидер, добави той.

В съвместното си изявление, което беше публикувано във вторник, членовете на НАТО заявиха само, че „ще бъдат в състояние да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени“.

Зеленски заглуши реториката си при пристигането си в литовската столица, като заяви, че има „вяра“, че „НАТО ще даде на Украйна сигурност, Украйна ще направи НАТО по-силна“.

Байдън коментира пред CNN, че е „преждевременно“ да се говори за членство на Украйна в НАТО, обяснявайки, че Киев трябва да извърши повече реформи и да постигне „демократизация“, преди да може да стане част от блока. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обясни в кулоарите на срещата на върха във Вилнюс, че ако се позволи на Украйна да се присъедини към алианса сега, това ще доведе НАТО „до война с Русия“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Вашингтон пост“: Американската делегация във Вилнюс е бясна на Зеленски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!