Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индия ще измести САЩ като втората по големина икономика в света: Goldman Sachs


Индийският премиер Нерендра Моди и Джо Байдън, снимка: Twitter/@POTUS

Индия ще надмине САЩ и ще стане втората по големина икономика в света до 2075 г., прогнозира Goldman Sachs, позовавайки се на капиталовите инвестиции и благоприятната демография. В момента страната е петата по големина икономика в света след САЩ, Китай, Япония и Германия.

В статия, публикувана миналата седмица, икономистът на инвестиционната банка за Индия Сантану Сенгупта прогнозира, че БВП на страната ще достигне 52,5 трилиона долара, изоставайки само от Китай с 57 трилиона долара.

Освен нарастващото население, растежът на Индия се очаква да бъде движен от напредъка в иновациите и технологиите, по-високите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на работниците, според Goldman Sachs.

„През следващите две десетилетия коефициентът на издръжка на Индия ще бъде един от най-ниските сред регионалните икономики. каза Сенгупта.

Коефициентът на издръжка на дадена страна се измерва с броя на хората, които държавата издържа, спрямо общото население в трудоспособна възраст. Сенгупта твърди, че Индия има „най-доброто съотношение“ на населението в трудоспособна възраст към броя на младите и възрастните хора.

Ключът към реализирането на потенциала на нарастващото население на Индия е увеличаването на участието на нейната работна сила, каза Сенгупта. Той прогнозира, че Ню Делхи ще има един от най-ниските коефициенти на социална издръжка сред големите икономики през следващите две десетилетия.

„Така че това наистина е прозорецът за Индия да го направи правилно по отношение на създаването на производствен капацитет, продължаването на растежа на услугите и продължаването на растежа на инфраструктурата“, добави той.

Увеличаването на производителността на труда ще доведе до по-голямо производство за икономиката, особено след като правителството на страната е поставило приоритет върху развитието на инфраструктурата с пътища и железопътно строителство.

Технологиите и иновациите също се разглеждат като основни двигатели на индийската икономика, посочват от инвестиционната банка.

Очаква се приходите на индийската технологична индустрия да нараснат с 245 милиарда долара до края на 2023 г., подкрепени от ИТ сектора, управлението на бизнес процеси и потоци от софтуерни продукти, се казва в неотдавнашен доклад на Nasscom, индийската неправителствена търговска асоциация.

Капиталовите инвестиции ще се превърнат в друг значителен принос за растежа на Индия, според Goldman Sachs.

„Нивото на спестяванията в Индия вероятно ще се увеличи с намаляването на коефициента на издръжка, нарастващите доходи и по-дълбокото развитие на финансовия сектор, което вероятно ще направи капитала на разположение за стимулиране на по-нататъшни инвестиции“, се казва в доклада.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Индия ще измести САЩ като втората по големина икономика в света: Goldman Sachs

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!