Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПРЕХВЪРЧАТ ИСКРИ! Ген. Запрянов контрира Радев: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

АВТОР:  ПИК

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ - Сопот. В това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 "Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване, в резултат от договора между Министерство на отбраната и ВМЗ - Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива", каза Запрянов.

Той уточни, че тази дейност се извършва в съответствие с решението на НС от 9 сдекември миналата година, както и решението на МС за ускоряване на този процес.

Тази сутрин президентът Румен Радев разкритикува плановете на правителството за обновяване на запасите от боеприпаси на Българската армия и предоставянето на старите боеприпаси на Украйна с аргумента, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години.

Заместник-министъра на отбраната отрече това и заяви, че подобни твърдения не отговарят на истината.

"Деблокирането се извършва по строга логика от специалисти по логистика и графикът по никакъв начин не позволява да деблокираме запасите така, че бъдем освободени изцяло от оперативните запаси.

Напротив, ние ще отблокираме запасите след като първо получим новите запаси, които ще бъдат произведени. Така че не е вярно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а след това ще чакаме те да бъдат попълнени", увери Запрянов.
Всичко това ще се извършва по срокове, регламентирани в договора между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот, каза още заместник-министърът на отбраната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ПРЕХВЪРЧАТ ИСКРИ! Ген. Запрянов контрира Радев: Няма опасност армията да остане без боеприпаси - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!