Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще се опитам да обясня простичко, защо референдумът, иницииран от Възраждане е недопустим. Възраждане са абсолютно наясно с това. Просто...

Силвия Георгиева

Ще се опитам да обясня простичко, защо референдумът, иницииран от Възраждане е недопустим.

Проблемът е с годината от една страна/фиксирана/, със закъснението за провеждане на подобен референдум, както и в цялост със самата формулировка на въпроса /от друга/.

В чл. 5 от Договора за присъединяване към ЕС на България няма фиксиран срок. Присъединяването към Еврозоната е подписано с дерогация, която важи до присъединяването към ERM II, когато вече започва да се следи изпълнението на критериите за Конвергенция по чл. 140 от ДФЕС, след изпълнението на които автоматично, след одобрение на Съвета на ЕС и останалите Държави членки, се влиза в нея.

May be an image of text that says 'член 5 българия и румъния участват в икономическия и валутен съюз от датата на присъединяване като държава държава-членка, с дерогация по смисъла на член III-197 от конституцията.'

Образно казано, подобен референдум, без посочена година, например с въпрос: "Желаете ли България да се присъедини към ERM II", щеше да бъде допустим, ако беше проведен до юли 2020. Подобен въпрос нито е противоконституционен, нито противозаконен, тъй като в договора за присъединяване към ЕС е записана Еврозоната, но не и "чакалнята", преди нея. Дерогацията ни даваше право, както на всички останали държави членки, неприели еврото за национална валута - като Унгария, Полша, Чехия, Швеция, да отлагаме вечно и никога да не се присъединим към ЕЗ.

Присъединяването към ERM II е доброволно и по инициатива на Държавата членка, а не на ЕС. След влизането в чакалнята, вече път назад няма.

Единствената държава, която е в ERM II, но никога вероятно няма да приеме еврото е Дания, но това е така, защото през 1999 г, Дания сключва договора си с клауза "opting out" , както Великобритания преди това, а не както останалите държави - с дерогация.

В краят на миналата година властта в Унгария заговори, че ще се присъединят към ERM II, заради кризата с Форинта, но бързо се отказаха, когато разбраха, че веднъж влезнали там, пътят назад е необратим.

Най-просто обяснено.

Възраждане са абсолютно наясно с това. Просто подведоха умишлено 500 000 граждани /и продължават да го правят/, защото в крайна сметка хората не са длъжни да разбират от толкова специфична материя.

Решението на КС ще е еднозначно, но междувременно докато то излезе, тази дъвка ще продължи да бъде използвана само и единствено за трупа не на политически дивиденти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!