Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

Автор: БНР, Снимка: БТА

Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Това сочи доклад на Държавната агенция "Национална сигурност", публикуван на сайта на Министерския съвет.

В доклада на ДАНС се твърди, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност. В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани. 

Какво се готви? Армията ударно набира войници (СПИСЪК на гарнизоните)

По оценки на официални представители на НАТО пълното изпълнението на плановете ще отнеме няколко години, но те подчертават, че алиансът може да води война незабавно, ако това се наложи

Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. 

В доклада пише още, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции.

Източник: БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!