Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО


Снимка: Twitter/@jensstoltenberg

Швеция ще се присъедини към НАТО, след като Турция обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Стокхолм. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде молбата на Швеция на депутатите в Анкара за ратификация, обяви в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като бе домакин на среща между Ердоган и шведския премиер Улф Кристерсон в понеделник във Вилнюс. „Това е историческа стъпка, която прави всички съюзници в НАТО по-силни и по-безопасни“, добави той.

Турция се противопоставяше от месеци на последното разширяване на НАТО, използвайки правото си на вето с мотива, че Швеция не е направила достатъчно, за да помогне за разбиването на прокюрдските „терористични организации“. 31-членният алианс изисква единодушно одобрение за всички нови членове. По-рано в понеделник Ердоган заяви, че Анкара ще одобри кандидатурата на Швеция, ако Турция бъде приета в Европейския съюз.

Столтенберг, който отрече всякаква връзка между разширяването на НАТО и присъединяването на Турция към ЕС, заяви, че Ердоган и Кристерсон работят в тясно сътрудничество, за да отговорят на „легитимните опасения на Анкара за сигурността“. Той добави: „Като част от този процес Швеция измени конституцията си, промени законите си, значително разшири антитерористичната си операция срещу ПКК (Кюрдската работническа партия) и възобнови износа на оръжие за Турция“.

Ердоган обеща да предаде решението за подкрепа на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО на турските депутати възможно най-скоро и да помогне за „гарантиране на ратификацията“, каза Столтенберг. Не е определен ясен график за присъединяването на Стокхолм към блока.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО през миналата година, като се отказаха от дългите си традиции на военен неутралитет заради страховете, породени от конфликта между Русия и Украйна. Финландия беше официално приета в алианса през април, но Турция блокира молбата на Швеция, след като обвини Стокхолм, че приютява „кюрдски терористи“.

Президентът на САЩ Джо Байдън оказа натиск върху Ердоган да се откаже от противопоставянето си на разширяването на НАТО, като предположи, че въпросът трябва да бъде решен, за да може Вашингтон да одобри продажбата на изтребители F-16 на Tурция.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!