Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция е изпратила меморандум за развитие на АЕЦ „Белене“, кабинетът го игнорирал заради Зеленски


Правителството започна преговори за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна въпреки предложението на Франция да завърши централата.

„В последните дни на служебния кабинет Франция изпрати меморандум за развитие на проекта „Белене“. Това разкри президентът Румен Радев. Въпреки предложението за развитие на проекта за втората ни атомна електроцентрала, управляващите взеха решение да продадат ядрените реактори на Украйна и така сложиха окончателен край на АЕЦ „Белене“.

„Мога да ви кажа, че има различни опции. Служебното правителство установи много тясно сътрудничество с Франция. Франция изпрати към нас меморандум, в последните дни на служебното правителство, за развитие на проекта „Белене“. Един европейски проект с водещата роля на Франция. Сега е интересно дали правителството изобщо ще му обърне внимание“, каза Румен Радев.

Винаги съм защитавал българския интерес. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента в правителството. Кой задава тяхната политика?, попита президентът. Той съобщи, че в момента се изпразват складовете с оръжие на армията.

„Как така за един ден Народното събрание реши да развърже ръцете на Министерския съвет да изпразнят складовете с военно-временни запаси на Българската армия. Колкото и в момента да ви убеждават, че ще бъдат запълнени много бързо, това не е вярно. Тези процеси отнемат години. В Германия този процес по запълване на военните складове ще приключи през 2030 г. Текат скоростни процеси на препланиране на промяна на критериите така, че да се освободят определени въоръжения и боеприпаси на базата на нови разчети“, каза Румен Радев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Франция е изпратила меморандум за развитие на АЕЦ „Белене“, кабинетът го игнорирал заради Зеленски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!