Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо получаваме чаша вода с поръчаното кафе: Не е за пиене, ето я истинската причина

Традициите за пиене на кафе варират в различните страни, но в повечето региони днес е обичайно да получите чаша студена вода заедно с кафето.

Въпреки това, има градове, където това правило не се практикува, така че ако поръчате вода към кафето си, може да ви бъде таксувана отделно.

Интересно е, че традицията на "непринуденото пиене на кафе" възниква през 16 век и турците и гърците бързо я приемат, но на Запад европейския ритуал се появява значително по-късно, в края на 19 век.

Интересното е, че чашата вода, която се сервира с кафето, не е предназначена за пиене. В това време много дами се оплакват, че се затрудняват с лъжицата, използвана за разбъркване на захарта и кафето.

Не им харесва, че съдържанието на лъжицата се залепва и трябва да я поставят на ръба на подноса.

Тогава мнозина смятат, че това е некултурно и нежелано, затова ресторантьорите въвеждат чашата вода, която се сервира с кафето.

Целта е гостите да изплакнат мръсната лъжица и да я поставят на подноса, след което да консумират напитката.

Първоначално чашата вода се използва за изхвърляне на мръсната лъжица, но този ритуал променя своето значение след 1873 г., когато започват да се изграждат първите водопроводни системи от планински извори.

Тогава собствениците на кафенета искат да покажат, че напитките им се приготвят с изключително чиста вода от извор.

Днес се смята, че е отличен манер да получите чаша вода с кафето си. Множество барове и ресторанти по света са възприели тази традиция, но фактът е, че има места, където не я практикуват.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!