Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Мнозина в парламента и правителството защитават чужди интереси. Най-лесно беше да

Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно в много случаи небългарските. Кое задава тяхната политика? Това заяви президентът Румен Радев по повод критиките след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски. А по повод отхвърления референдум на "Възраждане" президентът коментира: "Не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Редно е да се проведе референдум, а обратното решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани."

"Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен, преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки", заяви президентът Румен Радев по повод визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България. 

"В тази ситуация, разбира се,  най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. Особено за 300 000 българи в Украйна. Надявам се МС да спазва елементарните правила на протокола", добави Радев.

По думите му големият проблем на нашите управляващи е, че „нямат свое мнение и своя позиция”. „Те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И то е добре, защото поне големите държави членки проявяват някакъв разум”, смята държавният глава.

Радев попита как изведнъж, за един ден, Народното събрание е решило да развърже ръцете на Министерския съвет „да изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия”. „Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо - това не е вярно. Тези процеси отнемат години”, поясни той.

На какво основание, за един ден, взеха решението за продаване на оборудването на АЕЦ „Белене“? Не е ли редно, когато се вземат такива решения – тук става въпрос за съдбата на този проект – да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената ни енергетиката и тогава да взимат решение?“, попита той.

„Продължава една черна серия – български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите за лични и партийни интереси. Жалко е, че хлъзгат акад. Николай Денков по този сценарий, но явно той няма нищо против да го хлъзгат“, каза още Радев.

По повод срещата на върха на НАТО във Вилнюс, той заяви: „ В НАТО, от срещата миналата година, както и в ЕС, никой не задължава никоя страна членка да участва в предоставянето на въоръжение. Срещата ще бъде важна за това какви гаранции и кога Украйна ще стане член на НАТО.

Очевидно НАТО не иска тази война. Ясно е, че за сигурността на Украйна се търсят гаранции, но най-голямата гаранция е дипломатическите усилия за преустановяване на огъня и активиране на средствата на дипломацията. Сега се искат само оръжия – те стават все по-разрушителни, което ни тласка към трудноприемливи нива на ескалация.“

Радев предупреди за риск от ядрено замърсяване – или от удар по АЕЦ „Запорожие“, или от тактически ядрени оръжия. „Тогава последствията ще бъдат за абсолютно всички нас.“

По повод исканията за импийчмънт, той заяви: „Да заповядат, никакъв проблем, но всички водещи политически сили трябва да имат отговорност към народа и да отговарят на интересите на този народ“

„България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска, и то на всяка цена. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнени законовите изисквания, редно е да има референдум. Показва се недоверие към българските граждани. Аз лично обаче не виждам нужда да се вкарва процесът по приемане на еврото в рамки. 20 години са твърде дълъг срок. Трябва да се убедят хората за ползите от еврото, с ясни политики и програми как ще процедираме оттук нататък“, коментира той рефендума на „Възраждане“

Проблемът не е в президента Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и ще даде“, подчерта още той. 

Източници: "Епицентър", "24 часа", Нова тв

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев: Мнозина в парламента и правителството защитават чужди интереси. Най-лесно беше да не провеждам среща със Зеленски, но не е добър сигнал | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!