Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цените на жилищата в Обединеното кралство с най-голям срив от поне 10 години насам

Цените на жилищата в Обединеното кралство намаляват с най-високата скорост от 2011 година насам. Спадът е предизвикан от нарастващите разходи по ипотечни заеми, което също така засилва достъпността на пазара на недвижими имоти, пише Bloomberg цитиран от Money.bg.

Средните цени са намалели със 2,6% през юни в сравнение със същия месец от предишната година. На месечна база цените падат с 0,1%, което представлява трети последователен спад. Средната цена на жилище в момента е около 364,320 долара.

Спекулациите, че лихвите ще продължат да растат поради високата инфлация, водят до повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми. Най-често срещаните ипотеки с фиксиран лихвен процент вече са над 6%.

"Намалената достъпност неизбежно ще намали търсенето на жилища. Купувачите преценяват колко реалистични са възможностите им", казва Ким Кинерд от Halifax Mortgages.

Според прогнозите на UK Finance, около 800,000 ипотечни заема с фиксиран лихвен процент ще трябва да бъдат рефинансирани през втората половина на тази година, а още 1,6 милиона през 2024 година.

Данните от Nationwide Building Society показват, че цените на жилищата са намаляли с 3,5% за годината - най-големият спад от 2009 година насам. Според Halifax, най-големият спад в цените се наблюдава в Южна Англия, където се намират най-скъпите жилища.

В Лондон цените са намаляли с 2,6% спрямо предишната година. В Югоизточна Англия спадът е 3%, което е най-високият от юли 2011 година.

В Уелс цените на жилищата се покачиха по време на пандемията, но сега се наблюдава спад от 1,8%, което е първият годишен спад от март 2013 година.

В Шотландия се отчете първият спад в цените от три години, макар и много скромен от 0,1%. Повишение на цените се наблюдава само в Западните Мидландс, Йоркшир и Хъмбърсайд и Северна Ирландия.

Анализаторите прогнозират, че цените на жилищата ще намалеят до 10% спрямо върховете от миналата година през август.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: fakti.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!