Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вносът на САЩ от Русия се удвои въпреки войната и санкциите

Съединените щати са увеличили вноса на стоки от Русия въпреки многобройните си икономически санкции срещу страната, разкриват данни, публикувани от Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

През май обемът на продуктите, внесени от санкционираната страна, е нараснал и възлиза на 504 милиона долара.

Това е над два пъти повече от данните от април, когато САЩ са закупили стоки на стойност 215,6 милиона долара от Русия.

През февруари вносът на стоки в САЩ е достигнал връх за 2023 г. от 642,8 милиона долара.

Междувременно износът на САЩ за Русия продължава да намалява. През май обемът на изнесените стоки се срина до 60 милиона долара от 65,2 милиона долара предходния месец и 66,4 милиона долара през март, показват данните. През януари износът на САЩ за Русия възлиза на 44,6 милиона долара.

След началото на войната в Украйна Вашингтон наложи санкции на Москва, забранявайки вноса на определени руски стоки от бреговете на САЩ. Ограниченията засегнаха руския износ на енергия, алкохол, морски дарове, непромишлени диаманти и др.

Санкциите обаче не засягат вноса на руско ядрено гориво. Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиния производител на обогатен уран в света, пише в. „Ню Йорк таймс“. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран.

Американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция „Росатом“, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, показват данни на американската медия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вносът на САЩ от Русия се удвои въпреки войната и санкциите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!