Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Половината наемодатели могат да продадат жилищата си

Повишаването на лихвените проценти по ипотечните заеми във Великобритания кара собствениците с инвестиционна цел да продават, а не да отдават под наем имотите си

Прогнозите на финансовия брокер на имоти Finbri сочат, че ако лихвеният процент по ипотечните заеми в Обединеното кралство достигне очакваните 4,5%, около 44% от наемодателите ще желаят да продадат своите инвестиционни имоти, ФАКТИ.БГ.

В момента основният лихвен процент е на.% и се очаква да достигне до 5% или дори до 5,25%. Според Стивън Кларк от Finbri, "нарастващите лихвени проценти, последователните враждебни законодателни и регулаторни промени поставят големи предизвикателства пред частните наемодатели".

Той добавя: „Не е изненадващо, че голям брой частни наемодатели продават и напускат пазара на наеми в Обединеното кралство. Поради намаляването на наемния фонд на пазара и бързо нарастващото търсене, тези имоти, които са налични, са с още по-високи наеми, което е източник на голямо безпокойство за наемателите“

Според прогнозите, над половината (52%) от собствениците на жилища се подготвят за повишаване на наемите. Около една трета (31%) от наемателите изразяват загриженост относно сигурността на своите жилища, като растящият брой на наемодателите, които искат да продадат, може да доведе до увеличение на цените. Освен това, 15% от наемателите изразяват сериозна загриженост относно възможността да загубят своите домове.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!