Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето защо някои хора не ги хапят комари – Как да се предпазим от ухапване?

Вероятно няма човек, който да не е бил ухапан от комар поне веднъж през живота си. Някои са по-податливи на ухапвания от комари, а други сякаш са „невидими” за кръвопийците. Истината е, че комарите са може би единствено досадно и неприятно нещо през лятото, но тяхното съществуване има определена цел в околната среда. Ларвите на комарите са популярна закуска както са рибите, така и за други морски и блатни обитатели. Възрастните комари са храна за птици, прилепи и паяци. 

Важно е да се отбележи, че като всички живи същества, комарите също се разделят на два пола - мъжки и женски. Мъжките комари не хапят хората, те се хранят с цветен нектар. Тези, които са опасни за човека, са женските комари. Те се нуждаят от нашата кръв, за да развият и снесат яйцата си. Комарите имат устна част, която се нарича хобот и прилича на игла на спринцовка.

При ухапване, женския комар използва хобота си, за да пробие кожата и да засмуче малко количество кръв. Засмуканата кръв отива в корема й, където се усвоява и използва за производство на яйца. Интересен факт, е че при самото ухапване, комарът инжектира част от собствената си слюнка, за да предотврати кръвна коагулация, тоест появата на кръвни съсиреци, но ако е носител на някоя болест, чрез слюнката си директно може да я предаде на човека.

Техните ухапвания предизвикват неприятен сърбеж, зачервяване и появяване на пъпка, която в следствие на разчесване може да уголеми формата си и да се подуе. В случай, че сте алергични към ухапвания от комари, трябва веднага да вземете необходимите мерки след ухапването - да се намажете с репелент или алергозан или да изпиете противоалергично хапче.

Някои комари могат да разпространяват болести като малария, жълта треска и дори Лаймска болест. Така че, ухапванията от комари въобще не са за подценяване и ви съветваме да следите обстойно състоянието си, а ако се налага - потърсете медицинска помощ.

Защо някои хора не ги хапят комари?

Това зависи само и единствено от организма на даден човек. Някои съединения и произведени бактерии, които се отделят чрез потта, са неустоими за комарите. Такова изкушение за насекомите е млечната киселина. Тя се съдържа в човешката пот и привлича над 90% от комарите. Въпреки това, има други химични съединения, произвеждащи се в човешкия организъм, които блокират обонянието на комарите. Някои хора произвеждат по-голямо количество от тези природни вещества и това ги прави „невидими” за досадните кръвопийци.

Според проучванията 85% от ухапванията от комари се дължат на генетиката, но съществуват и други фактори. Например, по-податливи на ухапване са:

  • Хората с високи концентрации на стероиди или холестерол;
  • Хората, които имат излишъци от производство на пикочна киселина;
  • Хората, отделящи по-големи количества въглероден диоксид - бременни жени или такива с наднормено тегло;
  • Хора с нулева кръвна група;
  • Хората, които тренират активно, тъй като това увеличава потенето и съответно производството на млечна киселина;
  • Пиещите бира.

Как да се предпазим от ухапване?

Независимо от това, че някои хора са по-податливи на ухапвания от комари, а други не са, е важно да предприемете необходимите мерки и да се предпазите от летните досадни насекоми. Съществуват начини, които могат да прогонят комарите, а вие да се насладите на спокойните летни вечери. Има някои лесни трикове и определени правила, които може да спазвате, за да се предпазите от ухапване от комари. В следващите редове, ще ви споделим тези безценни съвети.

1. Избягвайте да носите дрехи в светли цветове

Комарите са привлечени от светлината, а ако сте облечени в светли цветове, например бяло, жълто, светло розово или светло синьо, се превръщате в потенциална жертва. Нашият съвет към вас е да обличате тъмни дрехи - черни, кафяви, червени или тъмносини. По този начин няма да привличате насекомите към себе си и можете да бъдете една идея по-спокойни, че няма да ви хапят.

2. Намалете голата плът

Има по-голяма вероятност комарът да ви ухапе на тези места от тялото, които не са покрити с дрехи. Например по лактите, ако сте с тениска, или надолу по краката, ако сте с къси панталони или пола. Сложете си дълъг панталон и вземете връхна дреха с вас, която може да наметнете. Намалете до минимум голата плът, така ще привличате значително по-малко комарите.

3. Избягвайте места с вода

Комарите често се намират около места с бавнодвижеща се или неподвижна вода - например язовири, езера или реки. Ако сте по-податливи на ухапвания от насекоми, е препоръчително да избягвате да стоите вечер край такива места. Вероятността да получите неприятно ухапване е голяма, затова по-добре се предпазете сами. В случай, че няма как да избегнете посещение на подобно място, облечете дълги дрехи и се подгответе с репеленти и спрейове против комари и други насекоми.

4. Избягвайте райони с много растителност

Подобно на местата със застояла вода, трябва да избягвате и местата с много гъста тревиста растителност. Тя привлича комарите, а освен тях и много други опасни насекоми като кърлежи. Затова ви съветваме да ограничите ходенето на такива места или ако ходите, отново да се запасите със специални спрейове, дълги дрехи и чорапи. Дори може да подпъхнете крачолите на панталона в чорапите си. Така ще бъдете в безопасност, докато ходите из тревата.

5. Използвайте етерични масла

Едни от най-ефективните методи срещу комарите са етеричните масла. Сред най-популярните и доказали се помощници са маслата от лавандула, валериан, евкалипт, анасон, мащерка, чаено дърво, мента, кедър. Можете да напоите памучна кърпа или тампонче с няколко капки от даденото масло и да го поставите близо до вас или просто да смесите маслото с лосион за тяло и да намажете откритите части по тялото си със сместа. По този начин със сигурност ще спрете нашествието в стаята или върху себе си.

Друг полезен трик за спокоен сън в летните нощи на отворен прозорец е съчетанието между лимон и карамфил. За целта трябва да разрежете един лимон на две половини и в едната от тях да сложите 7-8 зрънца карамфил. Поставете го пред отворения прозорец и бъдете спокойни, че комарите няма да влязат в стаята.

6. Консумирайте храни, богати на витамин В1

Сред нещата, отблъскващи комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Съветваме ви през лятото да консумирате повече храни, богати на витамин В1 - марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена и пшенични кълнове. Освен че гонят комарите, те са изключително полезни за вашето здраве.

7. Използвайте репеленти срещу насекоми

Разбира се, най-доказаният метод срещу комарите са репелентите против насекоми. Съществуват различни спрейове, лосиони, гривни и дори лепенки срещу комари. Те са ефективни и определено ще ви помогнат да се предпазите. Важно е да подберете качествени репеленти, които няма да предизвикат дразнене или изсушаване на кожата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ето защо някои хора не ги хапят комари - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!