Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да се предпазим от кърлежи

Слюнката на кърлежите съдържа обезболяващи вещества, поради което не усещаме момента на ухапване. Неприятните усещания (сърбеж и парене) се появяват по-късно.

Кърлежите са малки паякообразни същества, известни със своята силна захапка и кръвосмучещо поведение при животните. Те действат като паразити, защото при своето захапване се прикрепят към домакина и смучат кръвта му за продължително време. Кърлежите често са носители на болести, които могат да прехвърлят на човека, като най-известната от тях е Лаймска болест.

Вярва се, че паякободобните същества не могат да скачат и затова застават в специална поза, готови да се прикрепят и започнат да се хранят веднага при контакт с подходяща повърхност.

Слюнката на кърлежите съдържа обезболяващи вещества, поради което не усещаме момента на ухапване. Неприятните усещания (сърбеж и парене) се появяват по-късно.

За да се предпазите от кърлежи и свързаните с тях рискове, следвайте следните предпазни мерки:

1. Носете подходящи дрехи: Облечете се с дълги ръкавици, дълги панталони и затворени обувки, когато сте в области, където е възможно да има кърлежи. Това ще намали излагането на кожата и ще затрудни достъпа на кърлежите до вас.

2. Използвайте репеленти против насекоми: Нанесете репелент за насекоми, който е специално формулиран срещу кърлежи. Изберете продукт, който съдържа диетилтолуамид (DEET) или икотиолидин.

3. Останете на пътеките: Предпочитайте да се движите по средата на пътеките, когато сте в горски или тревисти райони. Избягвайте директния контакт с висока трева, храсти и клони, където кърлежите са по-вероятно да се намират.

4. Извършвайте проверки на тялото: След всяко престойване на открито, извършвайте преглед на цялото тяло, включително скалпа, зад ушите, върху врата, под мишниците, около талиите, върху краката и зад коленете. Търсете прикрепени кърлежи, които са малки и черни или тъмно кафяви, и извадете ги незабавно с пинсета или специален инструмент.

5. Пратете дрехите за пране и използвайте сушилня: Кърлежите могат да оцелеят върху дрехите, затова е добра идея да перете и изсушавате дрехите на висока температура, за да ги унищожите.

Ако откриете кърлеж върху кожата си, използвайте пинсета или специален инструмент, за да го извадите. Хващайте го възможно най-близо до кожата и издърпайте равномерно и настойчиво. След това почистете мястото с антисептик. Ако забележите необичайни симптоми след ухапване от кърлеж, потърсете медицинска помощ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!