Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След изтеглянето на САЩ от Афганистан талибаните ликвидираха наркотрафика само за 1 г.

Армията на САЩ охраняваше маковите полета в Афганистан, от които се произвеждаха 80% от световния опиум преди талибаните да поемат управлението на страната. На снимката, публикувана от ВМС на САЩ, американски морски пехотинец патрулира в маково поле в област Гармсир на провинция Хелманд в Афганистан.

Талибаните постигнаха за една година това, което американската „война срещу наркотиците“ не успя да постигне за пет десетилетия: елиминиране на по-голямата част от производството на опиум в Афганистан.

Откакто талибаните забраниха отглеждането на мак в цялата страна през април 2022 г., Афганистан извърши „най-успешната кампания за борба с наркотиците в човешката история“, съобщи британският вестник Telegraph. Производството на афганистански мак е спаднало с около 80% през последната година. Отглеждането на мак е намалявло с повече от 99%, до около 2 500 акра в провинция Хелманд, която британските войски окупираха през по-голямата част от 20-годишната война, водена от САЩ в Афганистан.

The Telegraph отбелязва, че такова намаляване на доставките не е постигнато по време на 50-годишната война на Вашингтон срещу наркотиците, включително две десетилетия американско присъствие в Афганистан. На централноазиатската страна се падаха повече от 80% от световното производство на опиум и 95% от европейските доставки на опиоиди. Организацията на обединените нации (ООН), наред с други наблюдатели, изразиха загриженост, че произтичащият от това недостиг може да доведе до по-голяма употреба на синтетични опиоиди, като фентанил, които са потенциално дори по-опасни от хероина.

С разполагането на САЩ в Афганистан през 2004 г. подкрепяното от Вашингтон правителство в Кабул си постави за цел да премахне отглеждането на мак в рамките на десет години. Вместо това отглеждането и производството всъщност нараснаха по време на военното присъствие на САЩ, въпреки че американските данъкоплатци похарчиха най-малко 9 милиарда долара за изкореняване на нелегалната индустрия.

Доклад на Държавния департамент на САЩ от 1991 г. установи, че тайните операции на ЦРУ в Афганистан са превърнали региона от „самостоятелна зона на опиум в основен доставчик на хероин за световния пазар“.

Изненандващо Институтът за мир на САЩ към американското правителството обвини талибаните миналия месец, че са твърде успешни в намаляването на производството на опиум. Според американския институт забраната на опиума в Афганистан е лоша не само за страната, но и за целия свят.

„Изкушението да се гледа на настоящата забрана в прекалено положителна светлина – като на важна глобална победа за борба с наркотиците – трябва да бъде избегнато“, твърдят от института. „Това е особено вярно, като се има предвид състоянието на икономиката на Афганистан и хуманитарната ситуация в страната. Всъщност забраната налага огромни икономически и хуманитарни разходи на афганистанците и вероятно допълнително ще стимулира отлив на бежанци“. Според американския институт забраната на опиум е лоша и осъдителна политика на Афганистан.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След изтеглянето на САЩ от Афганистан талибаните ликвидираха наркотрафика само за 1 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!