Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският посланик: Искаме по-малка зависимост на България от Русия

Автор: "Сега"

"САЩ искат да видят по-малка зависимост на България от Русия в определени сфери като например енергетиката. Напълно разбираме историческата роля, която Русия е изиграла за България, например за независимостта й. Нашият проблем не е с Русия, тя е допринесла много за културата, изкуството. Но властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме, защото са опасни за всички ни, по целия свят. Нашата цел е да гарантираме, че властта в Русия ще си плати и че агресията няма да бъде допусната повече". Това заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен в интервю за БНТ.    

По отношение на действията на България спрямо конфликта в България американският посланик заяви: "Високо ценим всичко, което българското правителство направи в последната година и половина. Подходът на сегашното правителство оценяваме като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът обяви, че ще прави за Украйна. Много сме удовлетворени от ролята, която България играе относно Украйна". 

На въпрос дали ще коментира партия "Възраждане" и обвиненията срещу посолството на САЩ, че се меси във вътрешната политика на България, Кенет Мертен отговори: "Лидерът на "Възраждане" очевидно е човек, който обича страната си и е много ревностен, но трябва да кажа, че в неговата партия разбират нашето или моето влияние напълно погрешно. Не се занимаваме с нещата, за които ни обвиняват. Дипломатите се застъпват за позиции, това правим във всяка страна. Понякога успяваме да убедим правителствата в страните домакини да подкрепят нашата позиция - било за резолюция на ООН, било за друга политика - а понякога – не. Абсолютно не сме оказвали влияние или натиск за сформирането на правителството на България. Това, което ние като посланици правим, е да се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят. Но не участваме в избора на управляващи, не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Готови сме да работим с тези, които българите изберат".

Американският посланик нарече "фалшива информация" тиражираните съобщения, че България може да прати войски в Украйна. "Чета за това в медиите. Според мен е фалшива информация. Разпространява се, за да плаши хората - не само в България, но и другаде. Според мен просто не е вярно. Не смятам, че изпращането на войници в Украйна е в дневния ред на когото и да било", коментира той. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският посланик: Искаме по-малка зависимост на България от Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!