Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция и Германия вземат властта в ЕС, несъгласните държави няма да имат право на вето


Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, снимка: Twitter/@Bundeskanzler

Реформа на ЕС, която бележи началото на края на суверенитета на европейските нации, искат Германия и Франция. Те настояват за отнемане на правото на вето в ЕС през тази година. Дебатът предизвика смут през последните месеци, а през последните седмици мярката беше върната на дневен ред. По-малките държави в ЕС се опасяват от край на суверенитета си, тъй като държавите с по-голямо население ще имат право да налагат решения над останалите, независмо дали са съгласни или не.

Франция и Германия са убедени, че през тази година може да бъде постигната мащабна институционална реформа на Европейския съюз, включително премахването на ветото върху гласуванията в Европейския съвет, заявиха пред Euractiv френският министър по европейските въпроси Лоранс Буун и германският държавен министър Анна Люрман.

„Това е една от възможностите, които искаме да проучим, за да запазим позицията си на глобален играч с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС“, каза Люрман.

Тя добави, че „ще бъде важен сигнал в други области на политиката, ако преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство още тази година“ и изрази увереност, че това ще се случи.

Квалифицирано мнозинство се постига, ако са изпълнени едновременно две условия:

  • 55% от държавите членки гласуват „за“ – на практика това означава 15 от 27 държави
  • предложението е подкрепено от държави членки, чието население представлява най-малко 65% от общото население на ЕС.

Двамата министри на Франция и Германия заявиха, че и двете страни смятат за важно да се премахне единодушното гласуване в Европейския съвет в области като външната политика и данъчното облагане преди разширяването на Европейския съюз. Това може да означава например, че Брюксел ще може да въведе плосък данък в целия ЕС или дори да се включи по-дълбоко във войната. В момента дори една държава да не е съгласна с решение на ЕС, тя може да наложи вето. Пример за това е Унгария, която няколко пъти използва ветото си, за да спре репения, които не приема.

Париж и Берлин твърдят, че премахването на ветото е промяна, която е възможна без изменение на договорите на ЕС, точка, горещо оспорвана от редица европейски партии, тъй като това не само ще даде на Брюксел огромна власт, но и на най-големите държави като Германия и Франция. Това впоследствие ще позволи на ЕС да въведе либерална имиграционна политика, зелени правила и различни други прогресивни цели без никакви пречки от страна на Унгария и други по-малки, консервативни нации.

Въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство би премахнало ветото по външнополитически въпроси, което би означавало, че само 15 от 27-те държави-членки  и 65 процента от населението на ЕС ще вземат особено важни решения в областта на външната и отбранителната политика, засягащи ЕС като цяло.

Лорънс Буун заяви пред Euractiv, че това ще бъде „важна стъпка към по-голяма интеграция и ефективност“.

Въпреки това, естеството на такава система би благоприятствало страни с по-голямо население като Франция или Германия, докато по-малките държави, като Унгария и България, биха загубили възможността да имат думата при вземането на решения в ЕС.

Премахването на принципа на единодушие в областите, в които той все още съществува, за гласуване в Европейския съвет би било равносилно на отнемане на суверенитета на Унгария, Полша, България, Румъния и други по-малки държави.

Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че основополагащият принцип на ЕС е братството и сътрудничеството за осигуряване на мир и икономическо развитие. За да бъде възможно това, Дуда смята, че „всички страни трябва да имат думата по ключови въпроси, засягащи развитието на Общността, така че да чувстват, че има справедливост в рамките на Общността и че никоя страна не налага волята си за сметка на другите, като използва институционални средства“.

Херберт Кикъл, председател на Австрийската партия на свободата, която в момента е най-популярната партия в Австрия, смята, че целта на Брюксел е да създаде централизирана супердържава, в която страните-членки все повече губят значението и самоопределението си

„Те искат да отнемат все повече и повече правомощия от националните държави и да ги прехвърлят в Брюксел, за да създадат Съединени европейски щати над главите на своите граждани“, каза Кикъл.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Франция и Германия вземат властта в ЕС, несъгласните държави няма да имат право на вето

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!