Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България "преговаря" с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута

Автор: Драгомир Николов, mediapool.bg

България води преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 година. Това се разбра в сряда от отговори на финансовия министър Асен Василев, който официално представи проектобюджета за 2023 г. 

Пръв за намеренията на МФ писа в "Гласове" Стефан Антонов преди няколко дни.

На практика, ако Брюксел и Европейската централна банка дадат "зелена светлина", физическите лица в страната ще имат възможност на доброволен принцип да реализират сделките си или в левове, или в евро. Такъв механизъм вече прилага Черна гора.

Източници на Mediapool посочиха, че се преговаря още от началото на следващата година паралелните цени в евро да се появят и в търговската мрежа и гражданите сами да правят избор в каква валута да плащат. На практика Министерството на финансите се готви да приложи доста по-рано тази мярка, защото едновременните цени и в евро и в лева са задължителни в първите месеци след окончателното приемане на България в еврозоната. 

Текат преговори с ЕК и ЕЦБ

Оказа се, че България вече води преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута, като Василев не пожела да разкрие подробности по тях.

"Нека да си проведем всички разговори с Европейската централна банка и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевременно коментирана", каза Василев.

Той обаче детайлно обясни какво означава еврото у нас да се прилага като паралелна валута.

"Знаете, че в България в момента фирмите могат да извършват сделки в евро. Но физическите лица нямат право да извършват сделки в евро, както и да си получаваме заплатите в евро. Знаем, че има държави както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват. Т.е. ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да могат да го направят, без държавата да ги ограничава. В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати по закон се извършват само в левове", разказа Василев.

Преди ден Василев посочи, че в момента бизнесът губи 1.5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната. 

Василев не изясни дали еврото ще е равностойно на лева законно платежно средство за всички операции.

В сряда Василев посочи, че България в момента отговаря на два от трите критерия за приемане на еврото. Покриват се критериите, свързани с до 3% дефицит и критерият, свързан с дълга.

"Критерият, свързан с инфлацията, започваме да се доближаваме, но там е въпрос, както беше и при Хърватска, кои държави ще бъдат извадени като изключения спрямо другите държави", уточни министърът на финансите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: mediapool.bg/ България преговаря с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!