Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Релакс за 1 млн.: Иван Гешев изгонен и от резиденцията в Боровец (СНИМКИ)

Предсрочно освободеният от длъжност главен прокурор Иван Гешев вече е напуснал доброволно почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец, която беше превърнал в своя лична резиденция, научи „Уикенд“. Преди дни товарен камион е изнесъл от емблематичната Регентска вила личните вещи на доскорошния й обитател, в това число и сглобяема дървена къща, която Гешев купил за кучето си – 75-килограмов мъжки алабай.

Скоропостижното изнасяне на Иван Гешев от Регентската къща в Боровец е продиктувано от сигнал, внесен от Борислав Сарафов във Висшия съдебен съвет и в прокуратурата още преди месец, когато шефът на Националното следствие публично влезе в остър конфликт с главния прокурор и сензационно обяви, че се страхува да не бъде убит, тъй като познавал методите на Гешев.

Тогава Сарафов изнесе данни, че Иван Гешев противозаконно се е настанил в почивната база на прокуратурата в Боровец и я ползва като своя лична резиденция, затваряйки я за редовите обвинители.

Проверка на „Уикенд“ установи, че Гешев се е нанесъл в просторната база на прокуратурата в зимния курорт през есента на 2021 г., след като преди това е ползвал за свой дом пак в разрез с нормативните правила държавната вила №5 в резиденция „Бояна“, плащайки символичен наем.

„Месечните разходи за поддръжката на планинската почивна база, превърната от Иван Гешев в негово лично имение, надхвърлят 30 000 лева. Плащат се заплати на седем човека, които на практика са работили през последните 2 години като лични служители на главния прокурор. Преди Гешев да се настани в имота на прокуратурата, там беше извършен и „освежителен ремонт“ за стотици хиляди левове“, разкрива пред „Уикенд“ източник от държавното обвинение.

По груби сметки престоя на Гешев в резиденцията на Боровец е струвал на прокуратурата общо около 1 млн. лв. Възможно е Гешев да бъде съден за неправомерното си пребиваване в Регентската къща.

Със съдебно дело е заплашен и Боян Новански, който отговаря за имотите на съдебната власт. Твърди се, че Новански е предоставил не само резиденцията на Боровец за частно ползване на Иван Гешев, но и друга планинска почивна база на държавното обвинение – тази на Витоша, която била използвана само от доскорошния главен прокурор и приближената му говорителка Сийка Милева. В сряда Милева също бе отстранена от Борислав Сарафов като говорител на Главна прокуратура и ще завърши кариерата си във ВКП.

Регентската къща на Боровец е построена през 1941 г. и в нея са живели премиерът Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г. През 1961 г. сградата е ползвана за декор за снимките на филма „Тютюн“ с участието на Невена Коканова.

През 2017 г. просторната резиденция беше прехвърлена от държавата на прокуратурата и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров я превърна в почивна база на обвинението. Решението Регентската къща да се стопанисва от Гешев е взето от Висшия съдебен съвет на 21 октомври 2021 г. с 12 гласа „за“ и само един „против“ след постъпило предложение от Боян Новански.

Същевременно „Уикенд“ научи, че назначеният за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов ще отнеме двете бронирани лимузини на обща стойност 2,4 млн. лв, които ползва Иван Гешев.

Блиндираните аудита на Гешев се водят формално собственост на НСО. Съобразно със закона, на Иван Гешев му се полага държавна охрана дори след като е напуснал поста си на обвинител №1 в държавата. Самият Гешев твърди, че именно бронираното ауди е спасило живота му при избухналата бомба на пътя Самоков – София, макар мнозина специалисти да изказаха мнение, че взрива е бил заложен за сплашване, а не за да убие главния прокурор.

„Гешев ще продължи да бъде със статут на охранявано лице, но няма да ползва бронирани лимузини. Ще му бъде предоставен джип „Фолксваген Туарег“, а охраната му ще бъде редуцирана чувствително“, коментира пред „Уикенд“ запознат с намеренията на Борислав Боби Сарафов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Релакс за 1 млн.: Иван Гешев изгонен и от резиденцията в Боровец (СНИМКИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!