Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бил Гейтс и Сорос финансират експеримент за промяна на климата със слънчево геоинженерство

Нигерийски учен разкритикува остро климатични проекти, подкрепени от Бил Гейтс и Джордж Сорос, които използват Африка, за да тестват как да променят климата.

Гейтс подкрепя технология, при която частици ще се разпространяват в атмосферата, за да блокират слънчевата светлина да достигне повърхността на планетата, съобщи Forbes. През февруари Сорос подкрепи проект, използващ слънчево геоинженерство, за да отрази повече слънчева светлина обратно в космоса, според Fortune.

Въпреки това Чуквумерийе Окереке, директор на Центъра за изменение на климата и развитие във Федералния университет „Алекс Еквуеме“ в Нигерия, заяви, че тези концепции не трябва да се изпробват, използвайки Африка като гигантско блюдо на Петри (плоско стъкло за култивиране на микроорганизми и тъканни култури – б.р.).

„Като експерт по климата смятам тези техники за манипулиране на околната среда за изключително рискови. И като африкански експерт по климата категорично възразявам срещу идеята, че Африка трябва да бъде превърната в тестова площадка за тяхното използване“, пише той в статия в The New York Times, озаглавена „Моят континент не е вашата гигантска климатична лаборатория“.

Окереке се противопостави на доклад на Инициативата за управление на климата в Карнеги, който подкрепя проекта за модификация на слънчевата радиация.

„Това не е първият път, когато западняците се опитват да убедят африканците, че проектите за слънчево инженерство може да са в наш интерес. И няма да е последният“, написа климатологът.

Той нарече управлението на слънчевата радиация „силно спекулативно. Без да се използва цялата Земя като лаборатория, е невъзможно да се знае дали това би намалило слънчевата радиация, да не говорим за това как би засегнало екосистемите, хората и глобалния климат.“

„Други предложени техники включват покриване на пустините с пластмаса; генетично инженерство на растенията, за да имат по-ярки, по-отразяващи листа; създаване на по-бели облаци; и разполагане на милиони огледала в космоса.“

Окереке отбелязва, че идеите на хартия пропускат дискусия за тяхното въздействие върху хората, като подчертава, че „технологиите рискуват да разстроят местните и регионалните метеорологични модели – засилване на сушата или наводненията, например, или нарушаване на мусонните цикли. А дългосрочното въздействие върху регионалния климат и сезони все още е до голяма степен неизвестно.“

„Ще пострада поминъкът на милиони, може би милиарди хора“, предупреди климатологът.

Вместо опити за препроектиране на климата Окереке призова за повече инвестиции във възобновяема енергия вместо недоказана наука.

За да изпробват идеите си, пише той, „застъпниците се опитаха да примамят африканските правителства, като предложиха да финансират изследователски проекти, твърдейки, че повече изследвания ще хвърлят повече светлина върху опасностите и ползите от технологията“.

„Но това просто изглежда е опит в Африка да се направи тест на недоказана технология „, пише той.

Изпробването на слънчево геоинженерство на чужда територия, както беше направено в неуспешен експеримент в Мексико, „отразява някои от най-лошите аспекти на колониализма“, посочва ученият.

„Африканските нации трябва силно да се противопоставят на това техните територии да бъдат използвани за експериментални учения като това (проектиране на климата). Технологиите са потенциално опасни и са голямо отвличане на вниманието от реалната промяна, която всички знаем, че по-богатите нации трябва да направят, ако имаме надежда да изпреварим опустошението на климата“, пише той.

В отворено писмо, призоваващо за мораториум върху внедряването на каквато и да е технология за слънчево геоинженерство, коалиция от учени заяви, че рисковете и ползите няма да бъдат разпределени равномерно.

Научните мрежи са доминирани от няколко индустриализирани страни, като по-малко икономически мощните страни имат малък или никакъв пряк контрол върху тях. Технократското управление, основано на експертни комисии, не може да решава сложни глобални конфликти за ценности, разпределение на риска и различия в приемането на риска, които възникват в контекста на слънчевото геоинженерство“, се казва в писмото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бил Гейтс и Сорос финансират експеримент за промяна на климата със слънчево геоинженерство

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!