Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта праща нова военна помощ за Украйна. Тагарев: „Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границите на Украйна– България и Италия ще отработват бойни действия "Ответен удар - 23"

Министерският съвет прие нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г. 

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г., пишат от кабинета.  

"С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка", допълват от МС.

Само преди дни военният министър Тодор Тагарев обяви, че България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Той посочи, че това ще бъде направено в рамките на съюзните решения и стриктно изпълнение на решенията на Народното събрание.

„Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границите на Украйна, а агресивните намерения на Кремъл не бъдат блокирани. Само по този начин нашата страна, регион и нашето бъдеще ще могат да бъдат гарантирани в достатъчна степен“, казва още новият военен министър.

България и Италия отработват отбранителни бойни действия

Тактическото учение "Ответен удар - 23" ще се проведе от 3 до 5 юли

Полева подготовка, с участието на формирования от 2-а Тунджанска механизирана бригада и други формирования от състава на Сухопътните войски за тактическото учение "Ответен удар - 23" се провежда от днес, 26 юни, до 2 юли на учебен полигон "Корен", съобщава Министерство на отбраната.

Тя включва ротни тактически учения с бойна стрелба, в които участват първа и втора механизирана рота от състава на 38-и механизиран батальон на 2-а Тунджанска механизирана бригада и танкова рота от 2-и танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, както и ротни тактико-специални учения с участието на осигуряващите формирования от батальона за защита на силите, щабния батальон и батальона за логистично осигуряване на 2-а Тунджанска механизирана бригада.

Тактическото учение "Ответен удар - 23" ще се проведе от 3 до 5 юли 2023 г. в рамките на учение "Enhanced Vigilance Activity - 23" на многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия, което се провежда на учебен полигон "Ново село".

В тактическото учение "Ответен удар - 23" на учебен полигон "Корен" ще участват до 430 военнослужещи и до 140 единици техника от състава на Сухопътните войски, както и военнослужещи от Сухопътните войски на Италия.

Темата на учението е: "Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на многонационалната бригада".

Основната цел е да се провери сглобеността и способността на батальона за планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в състава на многонационална механизирана бригада.

Офицер провеждащ учението е командирът на 2-а Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, а директор на учението е заместник-командирът на бригадата полковник Емил Симеонов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна

България и Италия отработват отбранителни бойни действия - Lupa BG

Край! Властта праща военна помощ за Украйна - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!