Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Малко ГЕНОЦИД, но €$ски: Ликвидират БГ крави, свине и овце – „вредят“ на климата

Ирландия обмисля да заколи около 200 000 крави през следващите 3 години в опит да постигне целите си в областта на климата и борбата с глобалното затопляне, стана ясно от изтекла в медиите вътрешна бележка на земеделското министерство на страната.

След ропот на животновъди, че остават без препитание, тамошната Агенцията за опазване на околната среда обяви, че намаляването броя на говедата е неизбежно. Ирландия е поела ангажимент да намали с една трета отделяните емисии на парникови газове от селскостопанския сектор до 2030 г, отсякоха чиновниците.

На пръв поглед, новината за задаващият се кравешки геноцид в Ирландия звучи като да няма нищо общо с България. Всъщност, нещата изобщо не стоят така. Намаляването на вредните емисии от земеделието е една от главните цели, заложени в т.нар. „Зелена сделка” на Европейският съюз.

Включително и за България, която е поела ангажимент да ги снижи с 10%, ако искаме да се възползваме от отпуснатите ни 11 милиарда евро за т.нар. „Зелен преход”. Единственият начин да се изпълнят спуснатата ни от Брюксел цел е намаляване бройката на отглежданите крави, свине и овце, категорични са експерти.

Подобно на Ирландия, и у нас за основен враг на климатичните промени са обявени говедата. Вината на иначе симпатичните животни, благодарение на които се радваме на вкусно мляко, сирене, кашкавал и пържоли е, че пърдят и се оригват прекалено често, изпускайки в атмосферата огромни количества метан. Подобни проблеми, но в по-малка степен, има и при другите селскостопански животни. При своята ферментация, изпражненията на овце и свине също отделят прекалено големи количества метан и амоняк.

Според актуални научни доклади, освен въглеродния диоксид (CO2), чиято концентрация в атмосферата през последните десетилетия непрекъснато нараства благодарение на изгарянето на нефт и въглища в електроцентрали, коли и самолети, вина за изменението на климата имат и други отделяни при човешката дейност газове.

На първо място е метанът, става ясно от различни документи на Европейската комисия. До неотдавна неговият „принос” за глобалното затопляне е пренебрегван от учените заради незначителното му съдържание в атмосферата.

Последните изследвания радикално променят вижданията в тази насока. А те сочат, че делът на този газ в глобалното затопляне съставлява около 30% от този на въглеродния диоксид, с постоянна тенденция към покачване. Смята се, че основните виновници за покачващите се нива на метан в атмосферата са добива на нефт и газ, отглеждането на ориз и селскостопанските животни.

Доклад, изготвен от Програмата на ООН за околната среда, отбелязва, че стомашно-чревните изпускания добитъка допринасят за 44% от предизвиканите от човека емисии на метан. Докато при горивата тенденцията е ЕС до няколко десетилетия да забрани тяхната употреба, а ориза не е често срещана култура по полетата в Европа, то проблема с крави, овце и свине няма как да бъде решен, ако хората не намалят употребата на сирене и месо.

Най-големи замърсители са кравите, твърдят еколози и политици. Направените разчети показват, че пърдейки и оригвайки се, една крава отделя годишно стотици килограми метан.

Както е известно, целта на ЕС е до 2050 г. да постигне климатична неутралност, борейки се срещу предизвиканите от човека изменения в климата и глобално затопляне.

Част от този план е и намаляването на емисиите от земеделието. Това може да стане с намаляване на отглежданите животни и съответно и промяна в навиците на хранене на хората. Учени вече говорят, че трябва да се завърнем към „неделния семеен обяд”, имайки предвид старата традиция месо да се приготвя веднъж седмично като специално ядене. Подобна промяна ще е доста трудна, заради което в еврокомисията вече се обсъждат и мерки за намаляване броя на отглежданите животни в съюза. От налагане на нови данъци на фермите, до финансови стимули да се пратят под ножа овце, свине и крави.

Че ограничения за животновъдите ще има, е безспорен факт. Спорът в момента е за кои фермери да важат новите правила. Правителства и евродепутати са разделени в позициите си. Едни искат данъци да плащат само фермите, отглеждащи над 350 крави, а други настояват бройката да падне до 150. Спорът тепърва ще се решава в Европейския парламент. Така или иначе, изискването България да намали с десет процента отделяните емисии на парникови газове от селскостопанския сектор до 2030 г. си остава.

Всъщност, борбата с метана от селскостопанските животни върви не само в ЕС.

Нова Зеландия, където се отглеждат 10 милиона говеда и 26 милиона овце, е сред първенците в света. От 2025 г. фермерите там ще трябва да плащат специален данък за газовите емисии от своите животни.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ГЕНОЦИД: Ликвидират БГ крави, свине и овце – „вредят“ на климата - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!