Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригожин прие да спре конвоя на „Вагнер“ към Москва след преговори с Лукашенко


Александър Лукашенко

Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре движението на въоръжени лица от компанията „Вагнер“ в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент. Бойците на „Вагнер“ са получили гаранции за безопасността си при оттеглянето си.

„Обръщаме колоните ни и тръгваме в обратна посока“, съобщи и ръководителят на „Вагнер“ Евгений Прогожин.

Бойците от частната военна компания „Вагнер“ се придивижваха към Москва, като лидерът им Евгений Пригожин отрече действията им да са опит за преврат, а „марш за справедливост“. Вагнеровци поискаха да им бъдат предадени военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валери Герасимов. В едно от посланията си в Телеграм Пригожин ги обвини в геноцид срещу руския народ. Той подчерта, че не искат сваляне от власт на Путин.

„Очевидци съобщават, че колони от „Вагнер“ са влезли в Московска област и вече са минали през село Барабаново. Москва е на 2 часа път с кола“, съобщи по-рано Игор Стрелков, военен анализатор в Русия.

От интересните факти, които забелязахме – досега няма нито едно видео с колони тежка техника на Министерството на отбраната – танкове, БМП, артилерия и други, анализира  специализираният руски Телеграм канал „Военен осведомител“.

Всичко, което може да се наблюдава през изминалото денонощие, е сравнително лекото оборудване на подразделенията на руската гвардия, в лицето на бронирани машини БТР-80 и БТР-82А, както и различни бронирани машини, като Тигри, Уралов-В.В., „Патрули“.

От армията само авиацията на руските въздушно-космически сили, представена от хеликоптери Ка-52 и бомбардировачи Су-34, демонстрира опити за нанасяне на удари по колоните на ЧВК „Вагнер“. Това обаче има определени трудности, както поради факта, че войските на Пригожин разполагат със собствени противовъздушни системи, като зенитно-ракетната система Панцир-С1 или системата за противовъздушна отбрана Стрела-10, така и поради придвижващите се с висока скорост колони на ЧВК „Вагнер“, смесени с цивилни.

От своя страна „Вагнер“ разполагат с известно количество тежка бронирана техника под формата на танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-2 и БМП-3, както и бронетранспортьори БТР-82А и голям брой леки превозни средства .

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пригожин прие да спре конвоя на „Вагнер“ към Москва след преговори с Лукашенко

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!