Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коя е най-богатата и алчна жена в света

Вещицата от Уолстрийт

Гети Грийн няма образование, но трупа милиарди на борсата

Заради нейното скъперничество, синът й остават сакат

На 3 юли 1916 г. умира най-алчната жена в света - Хенриета Хауланд Гети Грийн, наричана "вещицата от Уолстрийт". Името й е вписано в Книгата на рекордите на Гинес като "Най-големият скъперник в света." До смъртта си Гети е най-богатата жена от онова време, състоянието й възлиза на 4 милиарда долара. Тя умира на 81-годишна възраст от инфаркт, докато се пазари за отстъпка от половин цент.

Хенриета е родена през 1834 г. в заможно семейство, занимаващо се с китолов и китовото масло. Те са протестанти и сред житейските им заповеди са самоограничението, непретенциозни храна и облекло. Едва 7-годишна Гети чете финансовите отчети във вестниците с искрен интерес, разбирайки отлично разликата между акции и облигации. На 13 тя вече е семейният счетоводител.

Образованието на Гети се състои от 12-месечен курс по счетоводство. Тя напуска бостънското училище за лошо поведение, без да получи сертификат. Не знаейки как да живее в обществото, постоянно провокирайки скандали и боеве с връстниците си, Грийн не разбира целта на образованието, но често се оказва по-умна от самите учители. От дете печели наравно с възрастните членове на семейството - води сметките, лови и продава риба, организира експедиции на китоловния флот на баща си. Но Гети не вижда перспектива в семейния бизнес, тъй като популярността на китовото масло, използвано за отопление и осветление, както и в промишлеността, е повлияно от появата на керосина. Младата дама вижда перспективи само на фондовия пазар.

Прилича на клошарка

Суетата е чужда на милиардерката Гети Грийн.

Нейната невероятна пестеливост, която в крайна сметка се превръща в патологично скъперничество, е легендарна. Хенриета е хубаво момиче, но ухажорите са малко разтревожени, че младата дама се разхожда с една и съща протрита рокля и износени обувки. На 19-годишна възраст баща й я изпраща в Ню Йорк с 1000 долара за "рокли и дамски неща", но Гети се връща в старата си рокля и износени обувки, здраво стискайки пакет с банкови акции.

След смъртта на баща си през 1865 г. Хенриета наследява състояние от 7,5 милиона долара. Тогава среща бъдещия си съпруг Едуард Грийн. В неговия род има конгресмени и съдии, а чичото е кмет на Бостън. Самият Едуард, който говори няколко езика, включително китайски, обикаля половината свят. В продължение на 18 години той остава във Филипините, където трупа значително състояние от търговия с коприна, чай, тютюн и хашиш. Хенриета се съгласява да отиде до олтара с Едуард Грийн, но двойката „скрепява“ връзката си с предбрачен договор, според който Едуард няма право на нито цент от богатството на Гети. И когато съпругът й фалира и затъва в дългове, Гети не му помага, а прост му бие шута.

Купува цели квартали

След развода Хенриета инвестира всичките си средства в Chemical Bank и започва да се занимава с лихварство. Тя развива бизнеса си в две приоритетни области - ценни книжа и обезпечено кредитиране, а като обезпечение взема само ликвидни недвижими имоти в мегаполисите. Резултатът от нейните сделки е собственост върху цели квартали в престижни райони на Чикаго, Ню Йорк и други големи градове.

Пикът на инвестиционната активност на Грийн настъпва през 1907 г. по време на банковата паника. Ценните книжа поевтиняват, страната има нужда от пари. Г-жа Грийн дава заем на работещите борсови бюра и 1 милион долара на правителството срещу облигации и изкупува ипотеки в цялата страна. Състоянието на „вещицата“ на фона на общата паника нараства феноменално. Тя извършва всички изчисления и операции лично и погасява дългове от безскрупулни кредитополучатели. Гети притежава декари земя и недвижими имоти и  няма равна в лихварството и в играта на фондовата борса: брокерите знаят, че ако Гети купи акции на компания, утре цената им ще скочи до небето.

От брака си Хенриета има две деца: Нед и Силвия, които страдат от прекомерната спестовност на майка си. Грийн няма собствено жилище, живее в евтини мотели, спестява от лекарства и хранителни стоки. Почти не харчи пари за дрехи и обувки и сменя бельото си само когато предишното стане на парцали. Говори се, че около нея се носи  миризма на застояло пране и лук, който дъвче за обяд. След като прочита пресата, изпраща Нед да продаде вестника и ако не успее, поставя вестниците под дрехите на децата като нагревател. В магазините се пазари за всеки цент.

Пести всеки цент

Заради скъперничеството на Хенриета, синът й Нед губи крака си. След като се наранява тежко на ледената пързалка, майка му отказва да го заведе в болница и го лекува у дома. Няколко години Нед страда от ужасни болки и когато развива гангрена, претърпява ампутация на крака. Самата Гети спестява за себе си 150 долара за операция на херния, от която страда до смъртта си.

Тази жена в черно наметало, шапка с воал на вдовица, гневно лице на старица и дръзка походка получава прозвището „Вещицата от Уолстрийт“! Известният цитат на Грийн „Винаги трябва да купувате евтино, да продавате скъпо, съчетаван с три прости неща – проницателност, постоянство и пестеливост“ се превръща в ключ към успеха. Този принцип е в основата на успешния бизнес и все още се използва от мениджъри в много бизнес сектори. Вторият принцип на скъперницата е икономията, "Да спестиш цент, означава да го спечелиш."

На 81 години Гети умира от инфаркт, докато спори с дилър за половин цент. Двете й деца наследяват огромно състояние - около 4 милиарда долара в днешни пари. Нед Грийн инвестира своята част в луксозен живот, а Силвия става щедър благодетел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Коя е най-богатата и алчна жена в света - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!