Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригожин: Контролираме Ростов на Дон

След като руската частна армия "Вагнер" и нейният командир Евгений Пригожин тази нощ тръгнаха да свалят военното командване на официалната руска армия и обявиха, че контролират Ростов на Дон, днес те поставиха условия. Пригожин призовава руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да дойдат в Ростов на Дон и да се срещнат с него, предаде Ройтерс.

"Ние дойдохме тук. Ние искаме да приемем началника на генералния щаб и Шойгу", казва Пригожин. "Докато те не дойдат тук, ние ще останем тук, ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва", допълва той.

Самият той настоява, че негови сили са отцепили административна сграда в Ростов на Дон. "Водят се сражения на тези места, където военното ръководство дава лъжлива информация на бойците и затова се случват сблъсъци. Там, където войниците се срещат с нас, Росгвардия и милицията, те радостно ни махат и мнозина от тях казват: Искаме да отидем с вас. Има 60-70 души, които са се присъединили към нас, макар да сме изминали малко. Мисля, че половината армия е готова да тръгне с нас."

Кадри от Ростов на Дон в събота сутрин. 

Пригожин казва, че сред контролираните от него и неговите бойци военни обекти там има и летище. "Ние сме в генералния щаб, сега е 7,30 ч. сутринта", казва Пригожин във видео, разпространено в Телеграм.

"Руските военни обекти в Ростов са под контрол, в това число и летището", допълва той, докато зад него минават мъже с униформи.

Ростов на Дон е ключов град за руската инвазия в Украйна, припомня Франс прес.

Очаква се обръщение на руския президент Владимир Путин. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков то предстои съвсем скоро, а самият Путин непрекъснато бива информират за ситуацията. Пред него представител доклад по случая с наказателното дело срещу Пригожин и генералният прокурор Игор Краснов.

Вчера Пригожин обвини руското военно ръководство, че е бомбардирало тилови лагери на "Вагнер" и са убити много бойци. Той каза, че заедно с 25 000 души от "Вагнер" тръгва, за да свали Шойгу като военен министър.

Ако Пригожин установи траен контрол над Ростов, това означава да бъде прекъсната основната линия за снабдяване на цялата руска армия в Украйна, която ще стане негов заложник.

Според публикуваните днес в социалните мрежи снимки и видеа "Вагнер" са превзели сградите на централното управление на Министерството на вътрешните работи, управлението на Федералната служба за сигурност, градската администрация и едно от полицейските управления в Ростов на Дон. Центърът на града се контролира с картечници без опознавателни знаци. ТАСС официално нарече въоръжените хора, обкръжили административните сгради в Ростов, бойци на ЧВК "Вагнер".

"Вагнер" контролира всички военни обекти в Ростов, в това число летището и щаба на Южния военен окръг. Началникът на щаба избяга, само като ни видя, че идваме към сградата", твърди Пригожин.

Медиите на Пригожин съобщават, че военни колони на "Вагнер" се движат от Ростов към Москва. Колоната на ЧВК "Вагнер" е засечена да преминава през ГКПП Новошахтинск, а дължината й е около 50 км. На ГКПП Волошино ситуацията е подобна, но там дължината на колоната е 80 км. Военна полиция и гранична охрана не пречат на движението на колоната. „Първо 2 танка се приближиха до Новошахтинск, "музикантите" излязоха, разговаряха с граничарите, казаха да не се намесват, върнаха се в танковете и потеглиха“, съобщава РИА ФАН, която е свързана с Пригожин.

Танкове по улиците на Ростов на Дон

Пригожин заяви, че на няколко места се е стигнало до престрелки, а вагнеровците са свалили хеликоптер, който е открил огън по конвой на ЧВК. Документално потвърждение на това няма. "Боевете се водят на онези места, където военното ръководство дава невярна информация на бойците и поради това възникват престрелки. Там, където ни посрещат войниците, Националната гвардия и полицаите, те махат радостно с ръце и много от тях казват: „Искаме да се присъединим към вас“. Вече има 60-70 души, които се присъединиха към нас, но все още сме извървели кратък път. Мисля, че половината армия е готова да тръгне с нас," каза Пригожин в поредното си аудио обръщение. Той заплаши, че бойците на ЧВК ще го „възприемат като заплаха и ще унищожат всичко наоколо“. Какво точно ще се възприеме като заплаха също не се уточнява.

Руските власти въведоха план "Крепост" в много големи руски градове, включително в Москва и Ростов на Дон. По улиците бе изкарана тежка военна техника и започнаха масови проверки на документи и автомобили. Губернаторът на Ростовска област призова хората да не напускат домовете си и да се въздържат от пътуване до центъра на града. "В Москва се предприемат антитерористични мерки за засилване на мерките за сигурност, въведен е допълнителен контрол по пътищата", каза кметът Собянин. Затворена е магистралата, която води от Ростов към Москва.

Руските генерали започнаха да убеждават Евгений Пригожин да „размисли“, „да спре“ и да се „подчини на волята“ на президента Владимир Путин. Първо бившият командир на Обединената групировка на войските, главнокомандващ на ВКС Сергей Суровикин записа видеообръщение, в което призова Пригожин да разреши всичко "по мирен начин". "Обръщам се към ръководството, командирите и бойците на ЧВК „Вагнер“. Заедно с вас изминахме труден, труден път. Борихме се заедно, поемахме рискове, претърпяхме загуби, победихме заедно. Ние сме от една кръв. Ние сме воини. Призовавам ви да спрете“, каза Суровикин, който е смятан за един от най-близките хора на Пригожин.

След него към Пригожин се обърна първият заместник-началник на главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев. Той нарече наемниците от ЧВК "Вагнер" "братя". „От първия ден на съществуването на организацията изпълнявам бойни задачи с вас. <...> Само президентът има право да назначава висшия команден състав на въоръжените сили. И вие се опитвате да посегнете на властта му. Това е държавен преврат. Моля ви да промените решението си“, каза генералът.

ФСС вече образува наказателно дело срещу Пригожин за организиране на въоръжен метеж (чл. 279 от Наказателния кодекс). Заплашват го от 12 до 20 години затвор. "Призоваваме бойците на ЧВК да не правят непоправима грешка, да прекратят всякакви силови действия против руския народ, да се изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин. Взети са мерки за неговото задържане", се казва в изявление на ФСС, публикувано в "Интерфакс".

"Изявленията и действията на Пригожин всъщност са призиви за започване на въоръжен граждански конфликт на територията на Русия и са удар в гърба на руските военнослужещи, които се сражават с профашистките украински сили", се казва в съобщението.

Службата също така отбелязва, че разпространените от руското министерство на отбраната изявления за ударите срещу ЧВК "Вагнер" са неверни и представляват провокация.

Министерството на отбраната, ФСС, МВР, Руската гвардия докладват денонощно на Путин за мерките, предприети след указанията на държавния глава във връзка с опит за въоръжен бунт.

Засега не е ясно как бунтът ще се отрази на ситуацията на фронта. Министерството на отбраната на Русия заяви, че възползвайки се от хаоса, украинските войски са преминали в настъпление в Бахмут. Снощи украинското министерство на отбраната също коментира събитията в Туитър с думите: "Наблюдаваме". 

Източник: "Сега", "24 часа"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пригожин: Контролираме Ростов на Дон | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!