Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският посланик и Денков: Основният ни приоритет е борбата с дезинформацията в България


Премиерът Николай Денков се срещна с американския посланик Кент Мъртън, снимка: МС

Министър-председателят Николай Денков се срещна с американския посланик Кент Мъртън и си поставиха като общ приоритет дезинформацията в България, и се разбраха да работят заедно по него. Това съобщи правителствената информационна служба.

България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим. Предстои правителството да определи национален координатор по тази тема. На среща с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мъртън премиерът акад. Николай Денков пое ангажимента лично да наблюдава този процес. Двамата се съгласиха, че програмите за научен и за студентски обмен – съответно Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество.

В кратки срокове България ще изпрати в Съединените щати поне две търговски аташета, стана ясно още на срещата. И двете страни очакват положителен ефект от тази стъпка. Според посланик Мъртън през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност тук най-вече заради политическата нестабилност в страната.

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво. За да завърши този процес обаче, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране, пише още в изявлението на МС след срещата.

Денков и посланик Мъртън обсъдиха също сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност, европейската интеграция на Западните Балкани и други теми от общ интерес.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският посланик и Денков: Основният ни приоритет е борбата с дезинформацията в България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!