Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. 

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", допълни президентът. 

"В интерес на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на диалог, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", каза още той по повод конфликта в Украйна. 

Радев призова новото правителство да се грижи повече за българската армия, а не за чуждата. 

"Всеки, който има отговорности и амбиции във сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към конституцията, но и към Закона за отбраната и държавните сили, и решение на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време", категоричен бе Радев. 

"Външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството", каза още президентът. 

"Конфликтът ескалира и тепърва ще става още по-голям, ще се разраства. Аз призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт", коментира Румен Радев. 

"Напълно е реалистичен срокът от 1 октомври за присъединяване към Шенген. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания на база на това, което се изпълни в България, а именно законите, приети от служебното правителство", заяви той. 

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството. Но има напрежение и в самото правителство. То пролича още в структурирането му. Липсваха няколко важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно", коментира президентът. 

В началото на седмицата в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България ще изпрати военни медици и санитари в Украйна.

Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, заяви и, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия.

Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора между Румен Радев и Карл Немахер, който ще се състои във федералното канцлерство. В рамките на деня Радев ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия. В събитието ще участват представители на българския и австрийския бизнес.

На 24 юни българският държавен глава ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, и с участието на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони. Темата на тазгодишното издание е "Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!