Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС се отказва от конфискацията на руски активи

Властите в ЕС не виждат правни възможности за конфискуване на замразени активи на руската централна банка и вместо това планират да използват печалбите, генерирани от средствата, съобщи Bloomberg.

Законодателите от целия блок обсъждат законността на отчуждаването на повече от 200 милиарда евро замразени руски активи и насочването им към Украйна.

Лъвският пай от конфискуваните средства е в гиганта за сетълмент Euroclear, където според съобщенията те са генерирали около 750 милиона евро през първото тримесечие на годината.

Според документа, цитиран от Bloomberg, членовете на работната група на ЕС не виждат „надежден правен път, позволяващ конфискация на замразени активи единствено въз основа на това, че тези активи са под ограничителните мерки на ЕС“. Вместо това законодателите предпочитат да се използват неочаквани печалби от инвестициите, за да се помогне на Украйна.

Очаква се Брюксел да поиска мандат, за да работи по това решение от лидерите на ЕС по време на среща, насрочена за следващата седмица.

Няколко банкови гиганта изразиха опасения, че вземането на руски средства може да накара Москва да оговори реципрочно, коментират запознати източници пред Bloomberg.

Европейската централна банка също предупреди, че използването на постъпленията от лихвените проценти от активите може да насърчи официалните притежатели на резерви да обърнат гръб на еврото, показва документът, получен от Bloomberg.

ЕС замрази притежаваните от Руската централни банка активи скоро след началото на войната в Украйна. Кремъл нарече действията на Брюксел кражба.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕС се отказва от конфискацията на руски активи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!