Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев: Изпращаме на Украйна втори транш военна помощ от запасите на българската армия

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, обяви военният министър Тодор Тагарев.

„Правителството подготвя решението за втори пакет помощ за Украйна и това ще бъде факт съвсем скоро“, каза той. Помощта ще бъде боеприпаси и въоръжения, чийто срок на годност приближава края си. По думите му новата помощ ще бъде сравнима по обем и вид с първия пакет въоръжение и боеприпаси, който вече сме предоставили на Киев. Не се дискутира предоставяне на основни платформи за отбраната, твърди министърът на отбраната.

България също ще се включи в европейската инициатива за доставка на 1 млн. снаряди за Украйна. Това може да доведе до „инвестиции в разширяване на производствения капацитет и преминаване към нови стандарти“. Търсят се опции ВМЗ „Сопот“ да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на такъв калибър снаряди, обясни Тагарев.

По-рано стана ясно, че не Румен Радев, а Николай Денков ще присъства на срещата на НАТО във Вилнюс. Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105-ти, ал. 2-ра от Конституцията, каза Тодор Тагарев. Според решение на кабинета от днес не Румен Радев, а премиерът Денков ще води българската делегация за форума на НАТО.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев: Изпращаме на Украйна втори транш военна помощ от запасите на българската армия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!