Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служител на BlackRock: Американските сенатори са евтини, купуваш ги за $10 000, войната е „добра за бизнеса“

Американският журналист Джеймс О’Кийф, известен с разследванията си със скрита камера, този път успя да разобличи американския гигант BlackRock. Журналистка от екипа му е успяла да запише със скрита камера срещите си със служител на BlackRock, отговарящ за набирането на кадри за компанията.

На кадрите, заснети тайно със скрита камера от журналистката, служителят на име Серж Варлей описва как BlackRock е в състояние да „управлява света“. Кадрите са заснети по време на няколко срещи между двамата в Ню Йорк. Варлей не знае, че е записван и че момичето, с което излиза на среща, е журналистка под прикритие.

BlackRock Inc е най-голямата компания за управление на активи в света, която влезе в новините през последните месеци заради споразумението си с украинското правителство. BlackRock и JP Morgan планират да открият банка, която да управлява милиардите долари за възстановяване на Украйна.

Серж Варлей казва на записа, че за BlackRock е по-лесно да прави неща, когато „хората не мислят за това“, а компанията „не иска да бъде никъде на радара.“

По думите му, BlackRock управлява 20 трилиона долара по целия свят. Според него „това са неразбираеми числа“. BlackRock управлява активи за над 9,5 трилиона долара, което е повече от БВП на всички страни по света, с изключение на САЩ и Китай.

„Сенаторите… са евтини – имаш 10 бона, можеш да си купиш сенатор“, отбеляза Варлай. Той обяснява как работи схемата: „Можеш да вземеш тон пари и да купиш хора, аз работя за компания, наречена BlackRock… Не е важно кой е президентът, а кой контролира портфейла на президента. Можеш да си купиш кандидати. Първо, има сенатори, тези момчета са ши*ано евтини. Имаш 10 бона, можеш да си купиш сенатор, ще ти  дам 500 000 точно сега, няма значение кой ще спечели, те са в джоба ми.“

Варлей не спира дотук, той продължава да описва какво мислят хората в неговата работа за трагедията на войната, казвайки, че това е „истинско добро за бизнеса“.

„Украйна е добра за бизнеса. Русия взривява силозите за зърно в Украйна и цената на пшеницата ще полудее. Украинската икономика е пазарът на пшеница. Цената на хляба се покачва, това е фантастично, ако търгуваш. Волатилността създава възможност за печалба…“, казва служителят на BlackRock.

Варлей добавя, че е „вълнуващо, когато *** се обърка“.

Въпреки факта, че Варлей буквално пита журналистката дали е под прикритие заради естеството на въпросите й, той не знае, че е записван, когато споделя мислите си. Служителят на BlackRock започва да се съмнява, защото „на нормалните хора не им пука“ за тези сурови реалности. „Това е отвъд тях“, казва Варлай.

Представител на ПР отдела на BlackRock e отказал коментaр.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Служител на BlackRock: Американските сенатори са евтини, купуваш ги за $10 000, войната е „добра за бизнеса“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!